» » » Visszatekintő: A Beugró c. műsor története

Forrás: hu.wikipedia.org


A Beugró 4 szereplős szituációs színházi játékokon alapuló szórakoztató TV-s műsor. A műsorvezető Novák Péter, a rendező és producer Kapitány Iván. A 4 szereplőnek (általában Pokorny Lia, Ruttkay Laura, Kálloy Molnár Péter, Szabó Győző, Rudolf Péter vagy Debreczeni Csaba) improvizációs feladatokat kell végrehajtania. A feladatok jellege nem változik, de a konkrét szituációkkal és szerepekkel akkor és ott találkoznak először. Díszletként jellemzően csak 4 szék áll a színészek rendelkezésére.

A sorozat a TV2 2007-es szilveszteri műsorának részeként jelentkezett először a képernyőn, majd 2008 márciusától heti rendszerességgel került adásba. Mivel a csatornának nem feleltek meg a nézettségi adatok, bejelentették a műsor végét, ám a közösség nyomásának hatására az év őszétől átvette az M1 a Comedy Central támogatásával. A közszolgálati csatorna forráshiány miatt csak 1 évig tudta folytatni a Beugrót, miután 2009 őszétől a Cool TV vitte tovább. A gyártó 2011 januárjában a Cool TV helyett a nagyobb lefedettséget nyújtó Viasat 3-mal kötött új szerződést, ahol már Beugró plusz címen folytatódhatott, majd a csatorna 1 év után bejelentette, hogy nem rendel további részeket.

A kezdetek (2007 - 2009)


A műsor számos részletből állt össze Szurdi Tamás alapötlete nyomán. Az alapját adó rögtönzés természetes emberi cselekvés a hétköznapokban is – nem áll jogvédelem alatt (ellenben a műsorban megjelenő konkrét játéktípusokkal). A színészképzés egyik alaptevékenysége a rögtönzésre épülő helyzetgyakorlat. Mind itthon mind külföldön voltak és vannak erre épülő, hasonló típusú műsorok, amelyek a színészek személyén túl, alapvetően csak a rögtönzést áttekinthető korlátok közé szorító játékszabályokban térnek el. Ilyen a brit Channel 4, majd később az amerikai ABC csatornán futó Whose Line Is It Anyway? (WLIIA) is.

A műsor 2007. dec. 31-én 22:35-kor debütált a TV2 csatornán, hosszú előkészítő időszakot követően. A Beugró mind szakmailag, mind a közönség körében sikeres volt, így egy hosszabb szünet után 2008. márc. 14-én sorozatként is elindult, péntek 23:00 órai kezdettel. Közben márc. 13. és ápr. 26. között felkerült a Videa.hu-ra a sosem sugárzott pilot-epizód. 11 rész került adásba, illetve még 1, a kimaradt jelentekből összeszerkesztett műsor. Sikere folyamatos volt, ezért is okozott meglepetést, amikor máj. 6-án a TV2 nyilvánosságra hozta, hogy a Beugró kimarad a csatorna őszi műsorrendjéből. A műsor megmentése érdekében internetes petíció indult, aminek hatására elkezdődtek a tárgyalások. Kiderült, hogy a műsor iránt a Magyar Televízió és a Comedy Central is érdeklődést mutat.

Szept. 13-ától szombatonként, 22:00-tól folytatódhatott a Beugró az M1-en, műsorideje pedig 30 percről 50-re növekedett, valamint egy közönségjátékkal is bővült. Indulásától (okt. 1.) kezdve a Comedy Central magyar csatornája is műsorára tűzte. A műsor időpontját okt. 31-től péntek 21 órára módosították. Decemberben 1 hét szünet után még 2 rész került adásba. Szilveszterkor a Millenárison szerepeltek a színészek, ahol a műsor első felében Pokorny Liát Udvaros Dorottya helyettesítette. A játékok mellett a vendégeknek zenés vacsora elköltésére is lehetőségük volt. Ezután ismét szünet következett, de a Comedy Central folyamatosan (az első részektől kezdve) sugározta a műsorokat, 2009. jan. 24. - 25. délutánján pedig 2 darab, 5 - 5 órás Beugró adással készültek, amelyet a sikerre való tekintettel márc. 21 - 22-én megismételtek. A 3-ik évad febr. 13-án, pénteken 22:40-kor indult a szilveszteri felvételekkel, majd húsvét után 20:10-es kezdéssel folytatták a vetítését jún. 5-ig. Máj. 5-én A Társulat című műsor szereplőivel vettek részt jótékonysági műsorban. Közben elindult a Beugró Klub Budapesten a Take5-ban. Aug. 1-jén a siófoki Coke Clubban lépett föl a társulat.

Cool TV (2009 - 2010)


2009 szeptemberére országos turnét terveztek, ám ez anyagi okokból meghiúsult, a 4-ik évad pedig a Cool TV-n indulhatott okt. 16-án 21:15-kor, és 10 epizód után dec. 18-án hagyták abba. Megjelent a második évad DVD-n. Egy, a Neo FM-en 2009 novemberében indult rádiós műsor is kapcsolódott a televíziós adásokhoz Beugró+ címen akkor még kísérleti jelleggel, mely műsort 2010 dec.-ig ment adásba. Dec. 27-én a Corvintetőn Beugró Live Partyt (Beugró Klubbal egybekötve Kálloy-Molnár Péter és Szabó Győző részvételével). A Magyar Telekom évindítóján, jan. 12-én szintén felléptek a Művészetek Palotájában, ahol a 4 Beugró színész mellett ismét szerepelt Debreczeni Csaba.

Az 5-ik évad 2010. márc. 19-én indult a 4-ikhez hasonló keretek között és szintén 10 részt készült. A műsorban hivatalosan bejelentették Debreczeni Csaba csatlakozását a csapathoz. Márc. 20-án, Tapolcán a Hunguest Hotel Pelion-ban léptek fel a színészek. Máj. 10 - 11-én újabb nem rögzített előadásokat tartottak a Centrál Színházban. Az első évad 30-án jelent meg DVD-n. Az évad máj. 21-én ért véget, melyet 24-én a második Beugró Live Party követett. Az év nyarán a műsor ismétlései egyszerre szerepeltek a TV2, az M2, a Comedy Central és a Cool TV műsorrendjében. Szept. 25-én kapta meg a Beugró a Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál heti rendszerességgel adott szórakoztató műsor kategóriájának fődíját. Október elején a Facebook rajongók száma átlépte a 100.000-et is. A 6-ik évad okt. 20 - dec. 22-ig, szerdai napokon került adásba 21:25-ös kezdéssel, ismét 10 résszel. 

Beugró plusz (2011 - 2012)


Jan. 28-án jelentették be, hogy a műsor 7-ik évadja, immár a 4-ik helyen, a Viasat 3-on folytatódik. Kereszty Gábor, a csatorna kreatív igazgatója, 2007-ben még a TV2 vezérigazgatójaként javasolta Poich Lóránd programigazgatónak a Beugró leigazolását, melyről 2011-ben úgy nyilatkozott, hogy illeszkedik a Viasat 3 célcsoportjához. Az új évad a Beugró plusz nevet kapta, a csatorna magyarázata szerint azért, hogy a nézők könnyebben megkülönböztessék az új részeket a korábbiaktól. Az évad 12 epizódja márc. 11 - máj. 27-ig, pénteki napokon 21:15-kor került adásba.

A nyári szünetben Beugró TV címen interjúrészleteket és további kimaradt jeleneteket tettnek közzé a Beugró hivatalos és Facebook oldalán. A 2-ik Beugró plusz évad epizódjai a már Ruttkay Laurával kibővült 6 tagú társulat segítségével a Facebook közösség által megszavazott 12 téma közül dolgoztak föl 1 - 1-et. Mivel az előző évad díszlete negatív visszajelzéseket kapott, azt újratervezték. A első 11 rész szept. 16. - nov. 25. között, pénteki napokon 21:15-kor került adásba; míg a 12-ik 2012. jan. 1-jén 21:00-kor. A Viasat 3 jan. 26-án jelentette be, hogy nézettségi okokból nem rendel be további Beugró plusz epizódokat, ám Kapitány Iván producer azt nyilatkozta, hogy a sorozat más formában, de folytatódni fog. Végül 2012 tavaszától csatorna hiányában bár a Centrál Színház folytatta a Beugró-előadásokat, azokat nem rögzítették a sorozathoz. 2013. febr. 7-én a londoni Stage in London színpadon lépett fel a társulat. 2013 novemberében a pilot forgatásának helyére, a Játékszínbe költözött a produkció. A műsor ismétléseit a Duna World és a Prizma TV, majd annak átalakítása után az RTL+ sugározta.









«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply