» » » A menekültek már Horvátország felé vonulnak

Kép. pixabay.com


Eléggé új még a menekültek Horvátországon át vezető útvonala, a szerb - horvát határon található Sid felé vonul a többség. A macedón - görög határról már egyenesen Horvátország felé indulnak a buszok.

Amint az várható volt: ahogy a magyar kormány ténylegesen lezárta a déli határt, a tömeg nagy része alternatív útvonalakat kezdett el keresni.

Persze az útvonal újratervezésében segítséget nyújtott a szerb és a horvát állam is: így először csak a macedón - szerb, később már a szerb - magyar határról is elkezdték buszokkal vinni a migránsokat a magyar határtól körülbelül 200 km-re található Sidi határátkelőhöz, amely Horvátországba vezet.

Korábban még a magyar határhoz közelebb lévő Zomborról is szóltak a hírek, de mivel a menekülteket Zágráb felé fuvarozzák a horvátok, így feltételezhetően – pl. az autópálya miatt − a Sidi átkelő tűnt több szempontból ideálisabbnak, praktikusabbnak.

Ez az útvonal valójában még csak 2 napos, így egyelőre nincsen óriási tömeg, de azért érkeznek a migránsok busszal is, taxival is. A folyamat nagyjából ugyanúgy fest, mint az osztrák határon Hegyeshalomnál: megérkezik az autópályán, nagy átkelőtől 2 km-re található kis átkelő közelébe a menekülteket szállító busz vagy taxi, a menekültek besétálnak a köves út melletti földútra, majd a kukoricatáblák között elgyalogolnak a szerb - horvát határig.

Ott aztán horvát rendőrök várnak rájuk kisbuszokkal, hogy a határ menti horvát kistelepülésre szállítsák őket, ahol egy átmeneti elosztó táborból később Zágrábba viszik őket, ahol, ha minden igaz regisztrálnak mindenkit. A horvát belügyminiszter ugyan egyfelől azt mondta, hogy komoly regisztráció lesz, aki nem hajlandó alávetni magát annak, azt kiutasítják, de emellett arról is szó esett, hogy tárgyalnának a szlovénokkal egy olyan útvonalról, amin Ausztria felé mehetnének a bevándorlók. A horvát állami vasúttársaság addig is vonatot indított Zágrábból a horvát - szerb határ melletti Vinkovci-ba, hogy majd elvigyék onnan a menedékkérőket. 

Az útvonal bár eléggé új, Orbán már bejelentette, hogy kerítést építenek a magyar - horvát határra is, a horvát kormány arról beszélt, hogy Zágráb naponta 1.500 migránst képes fogadni, Szlovénia pedig bejelentette, hogy visszaállítja átmenetileg a határellenőrzést a szlovén - magyar határon, (az Ausztria pedig az osztrák - szlovén határsávon). Mindemellett megerősítette határait, mozgósította a rendőrséget.

Szlovénia mellesleg már augusztus végén szólt arról, hogy ennek az útvonalnak van valóságalapja, így készülnek egy lehetséges menekültáradatra. Sefic Bostjan államtitkár most arra a kérdésre, hogy Szlovénia hány menekültet tud fogadni, azt válaszolta: "A mostani kapacitás 5.000 - 7.000 főre tehető, de mindenkiről igyekeznek majd gondoskodni".

Horvátország jelenleg napi 1.500 menekülttel számol Zágrábban, de ha szükséges, képesek bővíteni is. Amire jó eséllyel szükség lesz: ha több 1.000 migráns érkezik Macedónia felől Szerbiába, akik már el sem indulnak a magyar határ felé, ezzel a limittel hasonló tömegjelenetek jöhetnek létre a szerb - horvát határon, valamint Zágrábban, mint az korábban volt Magyarországon.

A tegnap este folyamán Horgosnál mellesleg arról beszéltek a migránsok, hogy egyáltalán nem szeretnének Horvátország felé menni: többen attól tartanak, hogy ez a nyitott határ csak átverés, igazából majd onnan sem tudnak tovább haladni nyugat felé, és esetleg letartóztatják őket.













«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply