» » » Nem keresnek rosszul a kölcsönmunkások

Kép: pixabay.com


A múlt évben körülbelül 104.000 dolgozónak volt munkajogi kapcsolata munkaerő kölcsönzőkkel. A kölcsönzött munkavállalók havi bruttó átlagjövedelme közel járt a 163.000 Ft-os szinthez. A munkaerő kölcsönzés a fizikai munkakörökben sajátságos foglalkoztatási típus. A kölcsönzött dolgozók 26 %-a 25 év alatti, ám úgy 13 %-uk az 50 év fölötti korosztályból kerül ki.

Tavaly csaknem 104.000 munkavállalónak volt munkajogi kapcsolata munkaerő kölcsönző cégekkel, szóval 2010 óta állandó jellegű ingadozásokkal, de szilárdan a 100.000-es szint felett van azoknak a száma, akik így jutnak álláshoz a munkaerőpiacon.

A kölcsönzött munkavállalók havi átlagjövedelme megközelítette a bruttó 163.000 Ft-ot, ami 60 %-kal jobb eredmény az aktuális periódus minimálbér szintjénél.

A kölcsönzött dolgozók több mint 1/4-e 25 év alatti, számottevő részük pályakezdőként szerzi meg ily módon első tapasztalatait a munka világában. A Trenkwalder munkaerő kölcsönző cég ez évi első féléves benyomások alapján a 2015-ös évben újból elérheti a 120.000-es szintet a kölcsönzött alkalmazottak létszáma országos szinten.

Elsősorban fizikai munkakörökben


A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint munkaerő kölcsönzés továbbra is a fizikai munkakörökben jellemző foglalkoztatási profil: a kölcsönzöttek 88,5 %-a elsősorban betanított és szakmunkát végez, ők főleg a feldolgozóiparban (ezen belül is főként: elektronikai, optikai termékek gyártása, járműgyártás, fémfeldolgozás) kaptak munkát. A szellemi foglalkoztatottak zömmel az adminisztratív (ügyintézői, ügyviteli) szolgáltatások területén látnak el feladatokat. A túlnyomó többséget (87,5 %) teljes munkaidőben foglalkoztatják.

Intenzíven növekvő bérszint


„A kereseti lehetőségek is egyre inkább kecsegtetőbbek a kölcsönzésben: az átlagos bruttó havi jövedelem 2014-ben elérte a 163.000 Ft-ot, ami a múlt évi minimálbérnél 60 %-kal volt magasabb – hangsúlyozza Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezetője. – Számos állásra manapság nehezebb jó szakembert találni, mint 1 éve, ennek is köszönhető, hogy a munkaerő kölcsönzőknél kapható átlagbér 1 év alatt több mint 10 %-ot növekedett."

Belépési pont a munkaerőpiacra


A munkaerő kölcsönzésnek fontos szerepe van abban, hogy azok a dolgozók is részt vehessenek a foglalkoztatásban, akiknek máskülönben nem sikerül elhelyezkedniük, ám a közmunkát nem szándékoznak választani. A kölcsönzött dolgozók 26 %-a 25 év alatti, ám nagyjából 13 %-uk az 50 év feletti korosztályból jönnek, akik közül sokaknak szintúgy ez az egyetlen lehetőség arra, hogy normális munkát találjanak. Ez a terület lényeges belépőpont a hagyományos munkaerőpiacra is: a múlt évi 104.000 kölcsönzött munkavállaló 24,1 %-át a munkáltatók időközben saját állományba vették át, lehetőséget adva a cégen belül további karrier építésének.

Egyre több a kölcsönzött munkaerő







Míg 2009-ben a gazdasági válság hatására a kölcsönzött munkavállalók száma alig haladta meg a 79.000-et, a 2010-es években a kölcsönzött dolgozók száma már állandó jelleggel 100.000 fölött alakult. A 2015-ös év első felében a Trenkwalder már ezt megelőzően is meglévő ügyfélköre átlagban 15 %-kal több munkavállalót kölcsönzött, és a várakozások minimum ekkora növekedést jósolnak a következő félévre is. További kedvező irányzat, hogy a szezonális foglalkoztatás időszaka egyre inkább megnyúlik, és egyre nagyobb számú kölcsönzött dolgozó folyamatos jelleggel állásban marad. Ennek következtében a kölcsönzött munkavállalók száma az 2015 végére újfent elérheti a 2013-ban tapasztalt 120.000 Ft-os szintet.
















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply