» » » Agyő, napközis tea és ivólé!

Kép: pixabay.com


Szeptembertől egészségesebb lesz a menza-kaja, elsejétől tudniillik már kötelező alkalmazni a múlt évben megjelent közétkeztetési rendeletet. Kevesebb lesz az ételekben a só és a cukor, több lesz a zöldség, kevesebb a zsíros étel.

Sót kérsz, fiam? Kövér leszel!


A rendelet részleteiben megszabja azt, hogy mit kell magába foglalnia és mit nem tartalmazhat az óvodákban, iskolákban, bölcsődékben, kórházakban osztott étel. 10 élelmezési nap átlagában a napi összes energiamennyiségnek pl. legföljebb 30 %-a származhat zsiradékból, míg hozzáadott cukorból maximum 8 %.

Korcsoportonként megszabják az energiaszükségletet, és hogy milyen típusú étkeztetésnél ennek hány %-át kell biztosítani. Próbálják elkerülni a túlzott zsírfogyasztást, azt is külön szabályozzák pl., hogy bő zsírban sült élelmiszereket nem kaphatnak a bölcsődés gyerekek vagy, hogy a tálaló konyhán sem sót, sem cukrot nem lehet utólag az ételhez hozzáadni.

A só vagy cukor „kihelyezési, valamint átadási helyén” jól olvashatóan fel kell tüntetni az
A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet! 

- szövegű figyelmeztető feliratot. A felirat az étkezők életkori sajátosságainak megfelelően képi megjelenítéssel felváltható.

Étlap részletes leírással


Előírják az étrendtervezést is. Pl., 2-szer 10 élelmezési napon belül egy ételsort csak 1 alkalommal lehet elkészíteni. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés alkalmával az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

Megszűnik a túl cukros napközis tea és az ivólé bizonyos fajtái is, mindenesetre cukrozott üdítő, szörp nem adható. Egész napos étkeztetésnél fejenként adni kell legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, 4 adag zöldséget, de nem krumplit vagy gyümölcsöt, ezekből minimum 1 adagot nyers formában. Ezen kívül még 3 adag gabonaalapú élelmiszert, amiből minimum 1 adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.









Mindezt pedig ellenőrizni is fogják, a menzán kötelesek vezetni egy ún. nyersanyag kiszabató ívet, amit aztán 90 napig még meg is kell őrizni. A köz-étkeztetőnek minden étkezéshez étlapot kell készítenie, amit az intézmény az étkezők által is jól látható helyen kifüggeszti.

Az étlapon fel kell tüntetni minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor- és sótartalmát, illetve az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket is.














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply