» » » Nem túl okos dolog hajnalban kezdeni az oktatást

Kép: pixabay.com


A hajnali órák helyett inkább 10 órakor lenne ildomos elkezdeni a tanítást – állítja egy alvásszakértő.

Paul Kelley, az oxfordi egyetem kutatója szerint a társadalomra igen jelentős veszélyt jelent a kialvatlanság (sőt kifejezetten alváshiány krízist emleget), és a leginkább veszélyeztetett a 14 - 24 év közöttiek korcsoportja. Az ő állapotuk a legkritikusabb, mivel az ő esetükben nem ritkán 10 óra heti mínusz is összegyűlik.

Kelley nem a kisujjából rázta ki ezeket a dolgokat: az állítást azzal indokolja, hogy a kamaszoknál a melatonin (az alvási ciklust irányító hormon) termelése késő este indul be, ily módon reggel jóval nehezebben tudnak felkelni.

A szakértő szerint akkor a tizenévesek számára az oktatás kezdési időpontja optimálisan reggel 10:00 után lenne. Paul Kelley maga is tanárként tevékenykedett egy nagy-britanniai középiskolában, ahol kísérleti jelleggel kipróbálták a 10:00-kor kezdődő tanítást. A változtatás szembeötlő eredményt produkált: a tanulók tanulmányi eredménye nagyságrendekkel jobb lett, mint azt megelőzően – csupán azért, mert éberebbek voltak, és jobban oda tudtak figyelni a tanórákon.














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply