» » » A történelem legköltségesebb berúgása

Kép: pixabay.com


2009. jún. 30-án egy kissé megőrült a nyersolaj világpiaci ára: hajnalban 30 perc alatt felugrott hordónként 71,40 dollárról 73,50-re (ez akkor 8 hónapja nem tapasztalat csúcs volt), aztán reggel visszazuhant 66,50 dollárra. Ez laikus szemmel nem tűnik komoly dolognak, de mivel a világon elég sokan kereskednek igen nagy mennyiségű nyersolajjal, az árfolyamban egyetlen dollárnyi változás a teljes világpiacon 175.000.000 dolláros kilengést eredményez. Mi történhetett, ami így megpiszkálta az olajárat? 

Nos, a válasz: Egy londoni bróker kegyetlenül berúgott.

Steve Perkins 1998-ban kezdett el dolgozni a londoni PVM Oil Futures nevű vállalatnál, ami árutőzsdei bróker-szolgáltatásokkal foglalkozott, elsősorban nyersolajjal kereskedett. Perkins 11 év alatt teljes jogú brókerré küzdötte föl magát a vállalat szamárlétráján, ámbár arra még nem volt jogosultsága, hogy magától kössön üzleteket, mindössze a céges ügyfelek megbízásából adhatott - vehetett. 2009. jún. 27 - 28-án a PVM egész hétvégés vállalati pihenőt tartott egy golfklubban, ahol a dolgozók kiereszthették a gőzt, levezethették a munkájukkal járó feszültséget. Magyarán szólva, leitták magukat a sárga földig. Perkins sem volt kispályás, és a másnaposság elkerülésének közkedvelt módját ("maradj részeg!) választva hétfőn, az irodában is folytatta az ivászatot . Egy ideig úgy tűnt, ez nem okoz gondot neki a munkavégzés során, mindenesetre napközben szabályosan lebonyolított egy 8.000.000 dolláros üzletet a cég egyik ügyfele megbízásából. Majd hazament, később a laptopjáról bejelentkezett a céges rendszerbe és a saját szakállára folytatta tovább a bizniszt.

Hajnali 01:30 és 03:45 között összesen 520.000.000 dollárért vásárolt fel a világ árutőzsdéiről 7.000.000 hordó (1,1 milliárd liter) nyersolajat.

Akkoriban ez Szaúd - Arábia napi kitermelésének a 2-szeresét, a világ olajpiacai napi forgalmának 69 %-át jelentette. 06:00-kor küldött egy SMS-t a főnökének, hogy nem érzi valami magát jól, és másnap nem menne be dolgozni – ezt követően egy 3 napos részegség után elvárható, kómaszerű álomba zuhant. 08:00-kor pánikolva ébresztették a vállalattól, ahol senki nem tudta, mi történt az éjszaka folyamán. Ezzel Perkins is így volt, állítása szerint teljes filmszakadása volt, mialatt hullarészegen elvert 500.000.000 dollárt.







A tintás brókert értelemszerűen kirúgták, a brit pénzügyi felügyelet eltiltotta, és 72.000 font büntetést szabott ki rá. A PMV 10.000.000 dolláros ráfizetéssel megszabadult a temérdek felvásárolt olajtól, ami elvitte az egész évi profitot, sőt, 7.000.000 dolláros mínuszba rakta az év végi mérleget. Perkins elment egy alkoholistáknak tartott rehab - programra, majd 1 évvel később felvette egy svájci brókercég oktatónak. Azt nyilatkozták, Perkins jó szakember, és jó ember, aki egyszer csinált egy hatalmas ostobaságot, de megérdemel még 1 esélyt.














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply