» » » Spórol a Tesco: újabb 42 üzletben szűnik meg az éjszakai műszak

Forrás: en.wikipedia.org


2015-ben mégsem mindenhol, hanem csupán 14 áruházában szünteti meg a Tesco áruházlánc az éjszakai műszakot, januártól azonban további 42 üzletben folytatódnak a takarékossági lépések. Erről ma tesz bejelentést a vállalat – tudta meg a Magyar Idők. Az értesülések szerint azok az egységek, amelyekben már októbertől felfüggesztik az éjszakai munkát, a februárban bezárt üzletekhez hasonlóan nyitás óta veszteségesen üzemelnek.

A pletykákkal ellentétben mégsem szünteti meg októbertől 56 áruházában az éjszakai műszakot a magyarországi Tesco áruházlánc, a 2015-ös évben egyelőre 14 boltban válik fölöslegessé az éjszakai árufeltöltők munkája. A létszámleépítéssel járó átszervezés januárban folytatódik, amikor további 42 áruházban szűnik meg a 22:00 – 06:00-ig tartó munkavégzés. A vállalat a fokozatosan bővülő kiskereskedelmi forgalomban a dolgozókra nehezedő nyomás és az egyre meghatározóbban jelentkező munkaerőhiány miatt határozott úgy, hogy a karácsonyi bevásárlási időszak közeledtével nem reszkírozza meg a tömeges felmondásokat a keresetek számottevő mérséklése miatt, amellyel a munkabérek 30 %-át kitevő éjszakai bérpótlékok megszűnése jár.

Egyezmény született a Tesco-val, amelynek részeként a munkáltató vállalja, hogy egyetlen dolgozójának sem csökkenti a bérét ebben az évben. Azokban az áruházakban, ahol már a következő hónapban átszervezik a műszakokat, december végéig minden dolgozó megkapja a kieső pótlékok miatti kompenzációt – közölte a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Hozzátették: a január 1-től 42 üzletben megszűnő éjszakai műszakban alkalmazott dolgozók február végéig számíthatnak a kiegészítő juttatásra.

A szakszervezet jelezte, a Tesco-nál gyarapodnak a betöltetlen álláshelyek, a meghirdetett állásokra tudniillik alig érkeznek újak, többen túl alacsonynak tartják a felkínált fizetéseket. Az éjszakai műszak teljes megszüntetése tovább növelte volna a bizonytalanságot a boltokban, továbbá az érdekvédők szerint veszélybe sodorta volna több 100 munkavállaló megélhetését is.

A hírek szerint, a műszakok októberi átalakításában szóba került 14 áruházban azért iktatják ki napokon belül az éjszakai munkát, mert az eladási adatok szerint eme üzletekben a legkisebb a kockázata annak, hogy a mindössze a nyitvatartási időben zajló árufeltöltés jelentős mértékben megzavarja az áruház működését. Tehát a kisebb látogatottságú, nem nyereségesen üzemelő boltokban történik a sürgős takarékossági lépés.

Ez azért is említésre méltó, mert a Tesco egyik bennfentese korábban azt jelezte Magyar Időknek, hogy pár hete megjelent a vállalat belső levelezésében egy lista, amelyen 14 olyan magyarországi üzlet szerepelt, amelyek veszteséges működése egyre komolyabb terhet jelent a központilag spórolásra ítélt leányvállalatnak. A konkrét felsorolást tartalmazó elektronikus levél viszont rövid időn belül eltűnt a rendszerből – jegyezte meg az áruházlánc dolgozója.












«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply