» » » Így teszik tönkre szlovák tejjel a magyar tejtermelőket

Illusztráció! Kép: pixabay.com


Ez elmúlt időben a magyar nyerstej felvásárlási ára meglehetősen lecsökkent. Mindeközben rengeteg szlovák import tej úgy kerül ki a hazai üzletek polcaira, hogy ha utána számolunk, a gyártási költség sehogyan sem jön ki. Egy tehénfarmon magyarázza el a termelő, hogy hogyan is zajlik a csalás.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet júliusi adatai szerint, hogy a minőségi nyers tej ára, a balti államokat nem számítva voltaképpen Magyarországon a legolcsóbb az EU-ban, 78 Ft / kg körüli áron van, míg az Unió átlaga magasabb: 93 Ft / kg, és a szlovák nyers tej előállítási ára is magasabb valamivel a magyarénál. Nem azért kerül többe a magyar dobozos tej a boltok polcain, ahol a vevők már a becsomagolt késztermékkel találkoznak, mert a magyar termelők nem értenék a dolgukat. Ellenkezőleg.

Igazán produktív a hazai tejtermelő ágazat, a statisztikák azt mutatják, hogy az uniós csatlakozásunk óta (2004) Magyarországon volt mindig is a legkedvezőbb árfekvésű a tehéntej előállítása. A meglátogatott etyeki tehénfarm is 1,5 - 2 milliárd Ft körüli éves nettó árbevétellel üzemel és nagyjából 120 dolgozónak biztosítva munkát és megélhetést. De az áfa-csaló cégek tovább rontanak a tavalyi év eleje óta egyébként is olcsóbbá vált nyers tejár hátrányon.






149 Ft-ért található saját márkás, és nem akciós áron lévő szlovák tej az egyik itthoni üzletben. A 149 Ft-os tej, bárhogy is számolja az ember, egyértelműen nem jöhet ki nyereségesen, ha tényleg nem trükköznek. Ennek a tejnek 126 Ft lenne a nettó ára. 5 %-os kiskereskedelmi árrés mellett 120 Ft-ért kapja az üzletlánc a tejet a nagykertől, úgy 7 Ft a logisztikai költség a gyár kapujától az üzletek polcáig, minimum 30 Ft-ba kerül a tejes doboz. A gyártási költség 20 Ft / kg – már 63 Ft-nál járunk.

A nyers tej logisztika úgy 7 Ft – ez így már csak 56 Ft, ami kg-ként a termelőhöz jut. A 2 %-os zsírkorrekció kilónként 12 Ft bevétel a feldolgozónak, tehát a végeredmény 64 Ft. A szlovák nyers tej felvásárlási ára pedig, ahogy a cikk elején szerepel, momentán nagyjából 85 Ft körül mozog kg-ként. Ez a termelőnek tehát kg-ként mínusz 21 Ft, szóval ilyen áron csak valóban veszteséges üzlet mellett kerülhet a polcra a tej – vagy trükköző, rafinált beszállítók révén.
















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply