» » » Gigászi teljesítménnyel nyerte meg Nagy Katalin az ultra-maratont

Illusztráció! Kép: pixabay.com


Magyar győzelmet hozott az Athén és Spárta közötti 245,3 km-es Spartathlon.

Voltaképpen lehet azt mondani, hogy az ultra-maraton a magyarok sportja, mivel az ez évi versenyen a 2 legfőbb esélyes a 3-szoros győztes Lubics Szilvia és az amerikai színekben induló Nagy Katalin volt.

Nem volt meglepő tehát, hogy kettőjük közül került ki a győztes. Nagy Katalin elképesztő, 25 óra 7 perc 13 mp-es idővel jutott a célba.

Ez új pályacsúcs a női mezőnyben, azon felül abszolútban is 4-ik lett, mindössze 3 férfi volt gyorsabb nála.

Mi is a Spartathlon?


A Wikipédia szerint a Spartathlon egy Pheidippidész nevű athéni futár Hérodotosz által dokumentált futását ismétli meg, és történészek szerint ez a futás képezi a modern maratoni mitológia alapját. 

A megmérettetés során a futóknak 75 ellenőrző ponton kell áthaladniuk, és minden pontot egy előre meghatározott szintidőn belül kell elhagyniuk. Aki szintidőn túl érkezik, akármelyik ponton kizárhatják, viszont a verseny első felében a versenybírók rugalmasan kezelik a szintidőt, és csak az esti óráktól kezdik szigorúbban venni a késéseket.

A verseny tisztaságát védve a szervezők nem osztanak pénzdíjakat.

Az összes célba érkező azonos díjazásban részesül, azaz nyer egy olajág koszorút, amelyet spártai elöljárók helyeznek a fejére, és egy érmet. Valamint minden célba érkezőt spártai lányok kínálnak az Evrotasz folyó vizével.«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply