» » » Az állásban lévők 10 %-a dolgozhat feketén

Illusztráció! Kép: pixabay.com


A munkaügyi ellenőrzések végkifejlete szerint az elmúlt 3 évben – 2012 - 2014 között – mintegy 70 %-kal emelkedett azoknak az ellenőrzött cégeknek az aránya, amelyek be nem jelentett munkavállalókat foglalkoztattak. Az ezzel összefüggő hatósági elmarasztaló határozatok száma pedig duplájára nőtt ugyanebben a periódusban.

A kimutatások szerint aránylag kevés az ellenőrzés, amiből arra a megállapításra jutnak, hogy a munkaügyi hatóság szemmel láthatóan nem tud mit csinálni az igen nagykiterjedésű feketepiaccal, ily módon a címben lévő állítás az elvégzett ellenőrzéseken alapuló, igazán reprezentatív becslésen nyugszik.

Nem ismeretes az ellenőrzött cégek nagysága és azok aránya sem az összeshez viszonyítva (a kis cégek ugyanis minden bizonnyal több személyt foglalkoztatnak feketén).

10 - 11 % dolgozik feketén


Az ellenőrök 2012-ben csupán 1.014, a múlt évben viszont már 1.724 gazdasági társaságnál találtak feketén dolgozókat. Az érintett cégek ellen hozott elmarasztaló döntések száma meghaladta a 2.000-et.

A helyzet ez évben sem változott; az első félévben az összesen 580.000 gazdasági vállalkozás közül 9.738 munkáltatót vizsgáltak meg a Nemzeti Gazdasági Minisztérium foglalkoztatás felügyeleti főosztályának ellenőrei, és 62 %-uknál találtak különféle munkaügyi hiányosságokat. Az ellenőrzés több mint 44.000 munkavállalóra terjedt ki; 67 %-uk esetében tártak fel különböző munkajogi szabálytalanságot. Ezek 14 %-át bejelentés nélkül foglalkoztatták; 2014-ben ez az arány 11 %-os volt.

Az is kiderül az összefoglalóból, hogy valószínűleg az építőipar a „legszennyezettebb” ágazat.


A munkáltató (kis- és középvállalkozások esetében csak ismételt jogértést követően) 30.000 Ft-tól 20.000.000 Ft-ig terjedő bírságra számíthat. Viszont a bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a társaságot a közbeszerzésekből és az állami támogatásokból is kizárják – olvasható a közleményben.

A magyar GDP legalább 1/5-ét teszi ki a feketegazdaság


Magyarország feketegazdaságának a teljes nemzetgazdaság teljesítményéhez viszonyított arányát csak becsülni lehet. Az elemzők többsége 20 - 22 %-ra teszi, ennek nagyjából a felét a feketén foglalkoztatás adja. Ez az arány körülbelül megegyezik a közép-európai országok átlagával. Legreálisabbnak a Randstad Holding legújabb felmérése tűnik, amely mintegy 20 ország adatait vizsgálta. E szerint Magyarországon a feketegazdaság GDP-hez viszonyított aránya 22,1 %. Horvátországban és Romániában a legmagasabb: 28,1 %-os. Szlovéniában 23,1 %-on, Szlovákiában viszont mindössze 15 %-on áll. Összehasonlításként: Ausztriában csupán 7,5 %-os.













«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply