» » » Szuperhold-fogyatkozás lesz vasárnap

Kép: pixabay.com


Igen ritkán történik olyan, hogy a szuperhold (ami nem létezik hivatalos, csillagászati szakkifejezésként) pont egybe esik egy teljes holdfogyatkozással, és ezt szinte teljesen végig is lehet követni Magyarország területéről is.

Nézzük az alapokat. Szuperholdnak nevezik (kivéve a csillagászok) azt, mikor a Hold a Föld körüli, ellipszis alakú pályájának a Földhöz legközelebb eső szakaszán van, ez most hétvégén csupán 356.876 km-t jelent majd. Nem, nem lesz akkora, mint 3 db alma, egész egyszerűen egy kissé (a számítások szerint 14 %-kal) nagyobbnak, és egy kicsit (kb. 30 %-kal) fényesebbnek tűnik majd, mint úgy javarészt a teliholdak látszani szoktak.

A holdfogyatkozás az a jelenség, amikor a Hold és a Nap közé kerülő Föld árnyéka részben vagy teljesen a Holdra vetül. A Hold nem tűnik el egészen, hanem narancsvörös színűvé válik, mert a Föld légköre a Nap fényének egy részét úgy töri meg, hogy az eljut a Holdig. Pontosabban a fénynek csak a vörös színhez közeli része, a kékes árnyalatokat kiszűri a légkör.

Apró gond, hogy az esemény hétfő hajnali 02:11-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold a Föld félárnyékába, 03:07-kor kezdődik a részleges fogyatkozás, 04:11-kor a teljes. Ha azt akarja látni, hogy is néz ki a szuperhold, amikor eltakarja a Föld, elég hétfőn 04:46-kor felkelnie, és gyorsan az ablakhoz rohannia, a teljes fogyatkozás 04:47-kor lesz, és egészen 05:23-ig tart majd. Innentől visszafelé lépdelünk: először a részleges fogyatkozásnak lesz vége 06:27-kor, végül a Hold kilép a Föld félárnyékából is.

Sajnos a meteorológia nem sok jót ígér vasárnap éjjelre / hétfő hajnalra, felhős - borús idő várható. A valóban elszántak az Időkép web-kameráin kereshetnek olyan helyeket, ahol talán látszik az éjjel, 30 - 50 km-es autózásnyira lévő hely még időben is belefér. De ha inkább az interneten követnék a dolgot, akkor ezen a linken megtehetik: http://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/observing-news/watch-this-months-lunar-eclipse-live-090320155/ illetve a NASA tévécsatornáján is követik majd az eseményeket. Megéri, mivel ilyen rendkívüli holdfogyatkozás nem lesz egyhamar újra. Sima, teljes holdfogyatkozás is csak 2018-ban látható, szuperhold-fogyatkozás pedig 2033-ban lesz legközelebb.












«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply