» » » Nyugtalanító nyugdíjkilátások

Illusztráció! Kép: pixabay.com


Szakértők véleménye szerint a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása helyett azt kéne átszámolni, hogy aki idő előtt visszavonul, annak milyen mértékben csökkenjen az ellátása. Számos nyugat - európai államban már 20 éve azon gondolkodnak, hogy mi módon lehetne fenntarthatóvá tenni a nyugdíjrendszert az elöregedő társadalomban, hazánkban mindeközben jóformán csak visszalépés történt.

Érdemi vitára volna szükség a nyugdíjrendszerre vonatkozó kérdésekről, és helyre tenni a statisztikai ferdítéseket. Alkalmazkodóbb megoldásokra, ezen kívül a választás lehetőségének megadására lenne szükség a nyugdíjba vonulás időpontjáról – olvasható a Világgazdaság hasábjain.

Lényeges az öngondoskodás


Lehetőleg minél több embert – főként a fiatalokat és a kevésbé módosakat – kéne megtakarításra, öngondoskodásra ösztönözni állami úton – így összegezhetők a szakértők tanácsai, amelyek az Együtt párt szakpolitikai szervezetének, a Váradi András Alapítványnak a magyar nyugdíjrendszer helyzetéről és a férfiak 40 év munkaviszony utáni lehetséges nyugdíjáról rendezett tanácskozásán hangzottak el.

Gond lesz


Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa szerint több, a mostani nyugdíjrendszert érintő intézkedés – köztük a magánnyugdíj pénztári megtakarítások elköltése és a felültervezett infláció miatti 7 %-os nyugdíjemelés – kezd emlékeztetni a 2000-es évek elejének meggondolatlan és fenntarthatatlan gyakorlatához, melynek többek közt a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése és a svájci indexálás kiküszöbölése vetett véget.
A szakember úgy gondolja, optimalizálni kellene a férfiak 40 év munkaviszony utáni visszavonulásának ötletét.

Meg kell húzni a nyugdíjakat






Már akkor csökkenteni kellett volna a nyugdíjakat, amikor engedélyezték a nők 40 év munka utáni nyugdíjba vonulását. A járulékfizetők egyre redukálódó létszáma mellett nagy gond az a várhatóan 1 generáción át tartó bizalomhiány, amit a magánnyugdíj pénztári befizetések államosítása okozott.

Az előrehozott nyugdíjat nem támogatni, hanem „büntetni” kéne - az induló nyugdíjak csökkentésével – írta a Napi.hu. A magyar nyugdíjrendszeren újabb nem várt rést nyílt a gazdasági kivándorlás következtében, tudniillik eltűnt a rendszerből 300.000 befizető, ily módon nem az újabb lazításokon kéne gondolkodni.












«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply