» » » Elhunyt Wes Craven

Forrás: aintitcool.com


Wes Craven, a horrorfilmek mestere, Freddy Krueger atyja 76 éves korában hunyt el agydaganatban.

A rendező vasárnap Los Angelesben a rokonai körében távozott az élők sorából, miután elvesztette az agytumorral szembeni harcot – adta hírül a Fox News, a család közleménye alapján.

Wesley Earl „Wes" Craven, filmrendező, színész, forgatókönyvíró, producer. Nagy sikerű horrorfilmek rendezője, mint például a Rémálom az Elm utcában vagy a Sikoly-sorozat.

Cleveland-ben, Ohio-ban született. Szigorú, baptista nevelést kapott, így az alkohol, a cigaretta, a kártya és a mozi tabunak számított. A Wheaton College-ban, Illinois-ban diplomázott angol - filozófia szakon. Ezután a Johns Hopkins Egyetemen tanult filozófiát és írást. Egyetemi oktató volt, majd egy filmgyártó cég munkatársa lett.





Craven az 1970-es évek elején debütált Az utolsó ház balra (1972) című filmmel. Az ő egyszerű stílusa folytatódott az 1977-es The Hills Have Eyes című filmben is. Az 1980-as évek közepén jött az áttörés számára a Rémálom az Elm utcában (1984) című filmmel. 1987-ben ő lett a forgatókönyvírója a Rémálom az Elm utcában 3. epizódjának. Az 1990-es évek elején forgatókönyvírója volt a Rémálom-sorozat 6. részének (1991). 1995-ben a Vámpír Brooklynban című film rendezőjeként együtt dolgozott Eddie Murphy-vel. 1 évvel később a Sikoly című film (1996) rendezője volt. 1997-ben jött a Sikoly-sorozat 2. része, melynek szintén direktora volt. 1999-ben Meryl Streep színésznővel dolgozott közösen A szív dallamai című film kapcsán. 2000-ben jött a Sikoly-sorozat 3. epizódja, melynek úgyszintén a rendezője volt. 2005-ben az Éjszakai járat című filmjében Rachel McAdams és Cilian Murphy voltak a főszereplők. Egy évre rá a Párizs, szeretlek! című film (2006) rendezője és forgatókönyvírója volt.
















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply