» » » Más néven érkezik a Csillag Születik

Forrás: borsonline.hu Fotó: Bánkúti Sándor


Amikor az RTL Klub 2007-ben a Csillag születik-et a műsorára tűzte, sokan azzal vádolták: csak egy új név mögé bújtatott Got Talent-et lát a néző. De most tényleg megérkezik a brit formátum.

Habár a múlt évi X-Faktor végén még énekes tehetségkutatót hirdetett a csatorna, ősszel mégis egy sokkal összetettebb, világszerte elismert show-t, a Got Talent-et tűzik műsorra. Többen így sem elégedettek: internetes kommentek már most azzal vádolják az RTL Klubot, hogy igazában a tavaly elmaradt Csillag születik-et (CSISZ) teszik elénk az angol név mögé rejtve.

És tényleg, lehet alapjuk a támadásoknak: a 2 műsor hasonlósága szembeötlő. Két műsorvezető van, aki a színfalak mögött segít a versenyzőknek, a stúdió berendezése, kialakítása is hasonszőrű, mint ahogy a 4 tagú zsűri által kezelt szavazó gomb is. A versenyzők itt is, ott is gyakorlatilag olyan produkciókkal jelentkeznek, amilyennel csak szándékoznak.

A műsor kreatív felelős szerkesztője Schiwert - Takács László lesz, aki mellesleg ezt megelőzően a Csillag születik-et és az X-Faktort is készítette az RTL Klubnak.

– A tehetségkutatás műfajában a formátumok, őszintén megvallva, eléggé hasonlóak. Van színpad, nézők, műsorvezetők, előadók és a zsűri – fogalmazott Schiwert, aki szerint a vádaskodás mégis mondvacsinált és fölösleges.

– A 2 műsor nagyjából egy időben született. A Csillag születik alapja a 1990-es években befejezett és jó néhány évadot megélt „Ki mit tud?” volt. Ott voltam a Csillag születik megalkotásánál és az alapok kidolgozásánál. Azon iparkodtunk, hogyan lehetne egy műfaji határoktól mentes tehetségkutató műsort létrehozni, ami kompatibilis a 21. századi televíziózással és nézői szokásokkal. A Got Talent első ízben az USA-ban került képernyőre 2006-ban, majd a Csillag születik és a Britain’s Got Talent egy időben indult 2007-ben – mondta Schiwert hozzátéve: a Csillag születik és a Got Talent szerkezete is évről évre módosult.

– Egy TV-s formátum sincs kőbe vésve. A divat és a szokások változásával azok is módosulnak. A Csillag születikben ugyanazon előadók mutatkoznak be hétről hétre újabb produkciókkal, a Got Talent formátuma számottevően eltér ettől, színesebb és változatosabb lehetőségeket biztosít. Itt tudniillik tánccsoporttól kezdve kutyaidomárig akárki elindulhat.

Forrás: http://www.borsonline.hu/20150301_mas_neven_tamad_fel_a_csillag_szuletik



Milliókat fizettek a formátumért


A Csillag születik saját ötlet alapján jött létre, így licencdíjat sem kellett fizetni érte. A Got Talent-tel már más a helyzet.

– A tévéműsoroknak is van forgalmazójuk, jogtulajdonosuk. A műsor jogait árusító vállalattal megállapodtunk a formátum magyarországi bemutatásáról. Vannak formai kötöttségek, valamint a jog megvásárlásával jár egy leírás a műsorról, amihez nyilvánvalóan igencsak ragaszkodunk. De a tartalomban viszont szabad kezet kapunk, egy licenc-formátum magyarossá a szereplőktől és a hangulatától válik – jelentette ki Schiwert - Takács László.












«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply