» » » Világviszonylatban csökkennek az élelmiszerárak

Kép: pixabay.com


Augusztusban csaknem az összes alapvető élelmiszer alapanyag olcsóbb lett a világpiacon, ily módon a FAO élelmiszer árindexe a júliushoz képest mért 5,2 %-os csökkenéssel az elmúlt 7 év szinte legnagyobb esését kreálta – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

A nagy mennyiségű készletek, az energiaárak zuhanása és a kínai gazdaság lelassulása körüli ijedtség miatt esett ekkorát az index, mely ily módon 155,7 ponton állt augusztusban.

A FAO élelmiszer árindexet a világszinten legalapvetőbb 5 élelmiszer, a szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor árának változása alapján szabják meg. 

A gabonaár index augusztusban 154,9 pontos átlagot ért el, ami csaknem 9 %-kal kevesebb a júliusihoz képest és a legalacsonyabb érték 2009 márciusa óta.

A tejtermékek ára is csökken


A növényi olajok ára hasonló mértékű csökkenéssel ugyancsak 6 és fél éves minimumán van. 
Számottevően mérséklődött a tejpor, a sajt és a vaj ára is, ami szintén olyasforma mozgást gerjesztett a tejár indexben. A 9 %-os csökkenést szakértők elsősorban a kínai, közel - keleti és észak - afrikai piacokon érzékelhető kereslet visszaeséssel indokolják.

Egyedül a hús nem lett olcsóbb 






A cukorért 10 %-kal kevesebbet kell fizetni a világpiaci kereskedelemben. További lényeges tényező, hogy India, a világ 2-ik legnagyobb cukor előállító országa jelentős export erőforrásokkal fog rendelkezni a következő idényben.

Az alapvető élelmiszerek között egyedüli kivételként a hús árindexe nem változott augusztusban az előző hónaphoz képest, az 1 évvel korábbi árakhoz képest viszont 18 %-kal alacsonyabb volt az index - olvasható a FAO beszámolójában.















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply