» » » A gyed ismét 2 évig jár majd

Kép: pixabay.com


Januártól ismét 2 évig jár a gyed azoknak is, akik korábban csak 1 évig voltak rá jogosultak, és nem bukja el a család a 2 havi ellátást, ha a gyermek 1 éves korától az apa marad otthon gyeden – adta hírül a Magyar Nemzet.

Júliustól 2 lényeges változás lépett hatályba!


Jobban járnak azok az anyák, akik részmunkaidőben térnek vissza a munkaerőpiacra, és azután újabb gyermeket vállalnak. Ezt megelőzően testvér születése esetén az újabb ellátás összegét már a gyed alatt szerzett jövedelem alapján kellett kiszámítani. A módosítás viszont bevezeti, hogy ha a testvér a gyermek-gondozási díj vagy gyermek-gondozási segély igénybevételének ideje alatt vagy annak letelte utáni 1 éven belül születik, akkor az újabb gyerek után járó, jövedelemhez kötött gyermek-gondozási ellátások összegét nem a gyed mellett a félállásban megszerzett jövedelem alapján számítják ki, hanem az előző gyermeknél megállapított összeget veszik figyelembe. Természetesen csak abban az esetben, ha az kedvezőbb.






A másik alapvető változás, hogy magasabb gyed jár azoknak, akik korábban biztosítva voltak, de a jogviszonyuk valami okból 30 napnál hosszabb időtartamra megszakadt. Alapesetben a gyermek születésétől kezdve 6 hónapig járó csecsemőgondozási díj (CSED) és az utána igényelhető gyed összegét szintén az igénylést megelőző 9 hónapos időszak első 6 hónapját figyelembe véve számítják ki. Ha viszont az igénylést megelőző féléves biztosítási időszakban 30 napnál hosszabb szünet van, kisegítő szabályt használnak, ami eddig nem egyforma módon érvényesült a 2 ellátás esetén: CSED-nél ilyenkor a minimálbér 2-szeresét, a gyednél viszont csak az 1-szeresét lehetett alapul venni, amivel rosszul jártak azok a kisgyerekes szülők, akiknek korábban magasabb volt a jövedelmük, mint a minimálbér mértéke. Július 1-től már a minimálbér 2-szerese alapján számítják ki az ellátás összegét, ha a korábbi kereset elérte ezt az összeghatárt.














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply