» » » Elhunyt Kun Vilmos

Fotó: MTI / Kollányi Péter


Életének 89. évében, szeptember 16-án elhunyt Kun Vilmos, a Katona József Színház alapító tagja, érdemes művész - adta hírül a Katona József Színház a Facebook oldalán.

Kun Vilmos 1926-ban született Győrben. 1955-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, majd a győri Kisfaludy Színházban kezdte a pályáját. Dolgozott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a debreceni Csokonai Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban és a Nemzeti Színházban, ahonnan 1982-ben a Katonához szerződött - írja a színház oldala.

Egész pályáját magas színvonalú alakítások jellemezték, a kezdetektől fogva magabiztosan volt jelen a Katona produkcióiban, a társulat legjelentősebb előadásaival körbeutazta a világot. Megannyi film-, rádió- és szinkronszerep fűződik a nevéhez, a szélesebb közönség a Szomszédok című sorozatban ismerhette meg. Feltűnt néhány epizód erejéig a Linda c. sorozatban is. A Katona színház látogatói utoljára a múlt év őszén láthatták a színpadon, az Anamnesis című darabban. Ebben is feleségével, Olsavszky Évával játszott. Összesen 67 színdarabban szerepeltek együtt.

Számtalan TV-, és nagyjátékfilmben szerepelt, Szabó István is számos alkalommal alkalmazta (Mephisto; A napfény íze), de feltűnt a Sorstalanság (2005), a Szerelem első vérig (1985) c. filmekben, valamint legutóbbi filmszerepében a Coming Out-ban is.

A Katona József Színház Kun Vilmost saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply