» » » Münchenbe értek a Magyarországról vonattal elindult migránsok

Illusztráció! Kép: pixabay.com


Egy ott élő honfitársunk elmondta: a hétvégén jótékonysági fesztivált is tartottak a legnagyobb helyi menekült-táborban, az emberek nagy része segítőkészen, nagylelkűen fogadja az érkezőket.

Bajorországba körülbelül 2.500 menekült érkezett meg vonattal Magyarországról kedd délutánig – adta hírül az MTI. Münchenbe nagyjából 1.900-an, az osztrák határnál lévő Rosenheimbe további 600-an érkeztek.

A müncheni főpályaudvaron enni- és innivalóval, illetve orvosi ellátással fogadták a migránsokat, a csecsemővel érkezők tiszta pelenkát is kaptak. A tartományi fővárosban azonnali gyűjtés kezdődött a javukra, de a müncheni rendőrség kedd délután azt kérte, hogy ne hozzanak több élelmiszert és más holmit, mert mindenből van már bőven. A szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint többnyire nyugodt, időnként igazán emelkedett volt a hangulat keddre virradó éjjel a főpályaudvaron, amikor befutottak az első vasúti szerelvények.

A menedékkérőket a megérkezés után regisztrálják és a befogadó állomásokra viszik. Miután hétfőn Magyarországról engedték vonattal elmenni az embereket, sebtében megugrott a menedékkérők száma, de komolyabb fennakadás nem volt. Bajorország ennek ellenére segítséget kért a többi tartománytól, a szomszédban lévő Baden-Württemberg már jelezte, hogy segít. 

Üdvözlési ceremóniát is tartottak Münchenben






Friedrich Uta Münchenből azt nyilatkozta: nem okozott fennakadást, hogy egyszerre ekkora tömeg érkeztek Magyarországról, de érezhető a jelenlétük. Az embereket érdekli, mi történik, de pár hangos ellenző is odament a pályaudvarhoz, sörrel a kezében. A városban élők zöme támogatóan áll a migránsokhoz, az ellenző jóval kevesebb. A hangulatot jól ecseteli, hogy a legnagyobb helyi menekült-táborhoz a hétvégén jótékonysági fesztivált szerveztek, amire több 1000-en mentek ki a nagy meleg ellenére. Ez egyfajta üdvözlési ceremónia is volt a migránsok számára, ami azt éreztette velük, hogy Németország területére belépve már nincs mitől félniük. Az önkéntesek a menekült-táborokban is segédkeznek – a létesítményekben addig vannak az emberek, amíg meg nem kapják a menekültstátuszt. Ezt követően – beilleszkedésüket elősegítve – a városban szétszórtan helyezik el őket szociális lakásokba és a gyermekeket is óvodába, iskolába járatják. Az önkénteseket mellesleg egy városi hivatal irányítja, sok jelentkező van a feladatokra, hosszúak a várólisták, így inkább anyagi segítségre számítanak.

















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply