» » » Képtelenség megszökni a legnagyobb börtönhajóról

Fotó: TLSuda / Wikipedia


Börtönhajókról elsősorban jövőben játszódó filmekben lehet eddig hallani, és ezekről a hajókról természetesen szinte képtelenség megszökni. Börtönhajók viszont most is léteznek, az egyik legnagyobb jelenleg New York partjainál úszik. 

A ’80-as évek végén a New York-i börtönök túlzsúfoltak voltak. Új börtönöket sem volt egyszerű építeni, mivel a sűrűn lakott államban senki nem akart elítélteket a háza szomszédságában. A tumultust végül börtönhajókkal igyekeztek orvosolni. A vízen úszó börtönökkel azonnal 2 problémát is megoldottak, részben növelték a börtönök kapacitását, részben pedig a környéken lakókkal sem kellett összebalhézni.

A legnagyobb börtönhajó a New York partjainál úszó Vernon C. Bain Center. 1992-ben lépett szolgálatba és kisebb - nagyobb megszakításokkal még jelenleg is üzemel. Átlagos elítélteket zártak el itt, azonban egy darabig fiatalkorúak börtöneként is működött.





Mindösszesen 4 szökési kísérletről van tudomásunk, mindegyiket sikerült megakadályozni, valamint a rabot röviddel a szökése után elkapni. A börtönhajókról nehezebb megszökni, mivel nem elég a falakon átmászni, még a partra is ki kell úszni valami módon. Az első próbálkozás nem is számít valódi börtönhajós szökésnek: a rabnak akkor sikerült meglépnie, amikor a hajó előtti parkolót kellett jég-mentesítenie. A 2-ik szökési kísérlet az East River tengerszorosban ért véget, a 3-ik esetben egy rabomobilt lovasított meg egy elítélt, miután a barátnőjétől kapott bilincskulccsal kiszabadította magát. Mind a 3 rabot elfogták.

A börtönhajón 14 hálóterem és 100 cella található. Mint valamennyi amerikai börtönben, a rabok szabadidejüket edzéssel, sporttal tölthetik, itt is van egy teljesen felszerelt edzőterem és kosárlabdapálya. A különbség csupán annyi, hogy itt a rekreációs szobák a hajó fedélzetén vannak.

















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply