» » » Maradjon fitt és egészséges ősszel is!

Kép: pixabay.com


Az őszi hűvös és borongós napok könnyedén tönkretehetik a hangulatunkat, ebben az időszakban sűrűn előfordulnak a köhögéssel és náthával járó megbetegedések. Íme, néhány hasznos tanács, hogy Ön ősszel és télen is egészséges és fitt, immunrendszere pedig ellenálló maradjon. 

A sport segít az immunrendszer egészségének megőrzésében 


Többen abba a hibába esnek, hogy az őszi időjárás megérkezésekor szüneteltetnek minden szabadidős sporttevékenységet. Holott ilyenkor mind a testnek, mind a léleknek igazán nagy szüksége van a friss levegőre és a mozgásra. 

A séta, a biciklizés, és a túrázás lendületben tartja az immunrendszert és gondot fordít arra, hogy a légzőszervek alkalmazkodjanak a hűvösebb levegőhöz. 

Megeshet, hogy a szervezet az edzés utáni 24 órában érzékenyebb a fertőzésekkel szemben. Ezért ne fusson vagy kocogjon minden nap, adjon időt szervezetének a pihenésre, és ügyeljen arra, hogy akármit is sportol, ne izzadjon, mert a nedvesség és a hideg hatására igen könnyen megfázhat vagy akár tüdőgyulladást is kaphat, nem szabad túlerőltetnie magát!


Váltófürdő / zuhany 


A hideg és meleg váltakozása élénkíti a vérkeringést, ami edzettebbé tesz a kórokozókkal szemben, illetve fokozza az anyagcserét. Kezdje mindig a meleg vízzel! Majd a lábaitól felfelé haladva váltson hideg vizes zuhanyra. 3-szor ismételje meg a meleg - hideg váltást. Mindig hideg vízzel fejezze be. Utána törülközzön meg, majd öltözzön fel jó melegen. 

Szauna


A szauna nem csupán a bőrnek tesz jót, de edzésben tartja az ereket és az immunrendszert is. 

Egyen levest! 


Egy kis meleg húsleves vagy zöldségleves kitűnő hatással van az egészségre, ha úgy érzi, meghűlt, vagy sokáig fázott odakint, semmiképpen se hagyja ki! 

Vitaminok és ásványi anyagok 



Ausztrál Olajfalevél préslé




Főként ősszel fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitelre. Amilyen sokszor csak mód van rá, kerüljön az asztalra jellegzetes őszi zöldség, pl. tök és káposzta. A tökben rengeteg alapvető vitamin található és egyes kutatási eredménye szerint még a dohányzásról és az alkoholról való leszokásban is segíthet. A káposzta pedig C-vitaminban gazdag zöldség. 

Igyon elegendő folyadékot! 


Annak ellenére, hogy hűvösebbre fordult az idő, nem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról! A fűtés miatt a levegő szárazabb szokott lenni, ezért is lényeges, hogy a száj- és garatüreg nyálkahártyáját nedvesen tartsuk, hogy a kórokozók ne legyenek képesek megtelepedni rajta. 

Pihenés 


A betegségek elkerülése végett időt kell hagyni a szervezetünknek a pihenésre. Megfelelő mennyiségű alvás nélkül az immunrendszer könnyűszerrel legyengülhet. Ha úgy érzi, hogy kialvatlan, egyszer - egyszer feküdjön le korábban este! 

Fürdő 


A kellemesen meleg fürdő nem csak a testnek használ, hanem a lelket is nyugalommal tölti el. Fürdősót vagy néhány csepp illóolajat is tehet a vízbe. A citromfű és a levendula lazítóhatásúak, a nátha és a meghűlés megelőzését segíti az eukaliptusz és a fenyő. 

Kézmosás 


Ebben a periódusban csakúgy nyüzsögnek a vírusok, bacilusok az ajtókilincseken, a közlekedési eszközök kapaszkodóin, a lépcsőkorlátokon és egy kézfogással is könnyedén terjedhetnek. Ezért, amint haza érkezik, mindig mosson kezet!














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply