» » » A kamionosok akár karácsonyig is számíthatnak razziára Hegyeshalomnál

Forrás: commons.wikimedia.org


Hegyeshalmi közúti határátkelőn hosszú időre fel kell készülni arra, hogy kamion- és teherautósorok állhatják el az Ausztria felé vezető autópályát.

A határátkelőn dolgozó ausztriai rendőrök az Index.hu-nak azt nyilatkozták, nem elképzelhetetlen, hogy karácsonykor is a teherautók átvizsgálásával foglalatoskodnak majd.

A szigorítás hétfőn kezdődött, amikor Johanna Mikl - Leitner belügyminiszter elrendelte a magyar határ közelében, illetve a nemzetközi főútvonalakon a rendőri ellenőrző pontok felállítását az embercsempészek kiszűrése miatt.

A rendőrök számítottak rá, hogy az intézkedés miatt torlódások lesznek, de az első órákban kialakult 30 km-es dugó őket is meglepte.

A Hegyeshalomnál ellenőrzést végző rendőrök parancsnoka hétfő délután azt mondta, rövidebb időszakokra felfüggesztik az ellenőrzéseket, hogy a forgalmi helyzet helyre álljon, de időről időre újrakezdik a kontrollt. Arról, hogy milyen időközönként és meddig vizsgálnak, a parancsnok nem nyilatkozott.

Hétfőn 3 szakaszban állították le a teherfogalmat. Az első reggeli hullámot rövid szünet után délután 1-től követte egy újabb, majd 1 - 1,5 órás leállás után 5-kor ismét munkába álltak a rendőrök.







A kamionok átvizsgálása rövid időn belül km-es sorban állást okoz a teherfogalomban. A raktér kinyittatása, és a lehetséges rejtekhelyek átkutatása járművenként minimum 5 percet vesz igénybe. A vizsgálódást lassítja, hogy a rendőrök egyelőre nem használnak sem hő-kamerát, sem már technikai eszközt.

Hegyeshalomnál a rendőrség épülete, ahol a szigorított beléptetés zajlik, mindössze pár lépésre van attól a raktárépülettől, ahol a rendelkezést kiváltó 71 holttestet tartalmazó kamiont vizsgálják.

Az ausztriai hatóságok 3 napja szállították a határátkelő egyik félreeső részébe azt a hűtőkocsit, melynek a rakterében 71 bevándorló holttestére bukkantak. A tömegtragédiát okozó embercsempész teherautó vizsgálata hétfőn is folyamatban volt.
















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply