» » » Túl meleg volt az idei nyár? Akkor készüljön fel, mert ettől csak forróbb lesz

Kép: pixabay.com


A brit meteorológiai szolgálat prognózisa szerint a Csendes - óceánon kialakuló El Nino miatt 2016 lehet a legforróbb év azóta, hogy meteorológiai adatokat kezdtek rögzíteni - adta hírül a BBC. A 2015-ös év is rekord, vagy legalábbis rekord közeli év volt, a globális átlaghőmérséklet 0,68 °C fokkal haladta meg az 1961 - 1990 közötti átlagot.

Hacsak nem lesz nagy vulkánkitörés, akkor nagy valószínűséggel 2014, 2015 és 2016 a legforróbb évek között szerepelnek majd – nyilatkozta Rowan Sutton, az University of Reading kutatója. Elmondása szerint, amit most észlelünk, az nem más, mint az üvegházhatású gázok okozta energia felhalmozódás a világ óceánjaiban és a légkörben.

Az ember okozta felmelegedéshez társul most extraként a kialakulóban lévő El Nino, ez tovább fokozhatja a globális hőmérsékletemelkedést. A körülbelül 5 éves ciklusokban jelentkező El Nino hatására megváltoznak a tengeráramlatok, ily módon az eddigi száraz vidékekre ömölhet özönvízszerű eső, a csapadékos régiókban pedig szárazság pusztíthat.

A jelenlegi El Nino az 1998-as rekordtartónál is nagyobb lehet, pedig az olyan méretű volt, hogy az egész világ megismerte azt a jelenséget.













«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply