» » » Nyugdíjcsökkenést is hozhat az új népszavazás

Kép: pixabay.com


Úgy látszódhat, elég komoly gondban van a Fidesz, mivel az Országgyűlés két legerősebb ellenzéki frakciója egységesen sorakozott föl a legfrissebb népszavazási kezdeményezés ügyében. A kormánypártoknak azért mégsem kell annyira aggódniuk, mivel a pártok közvetlenül nem kapcsolódnak be a férfiak korkedvezményes nyugdíjazása melletti aláírásgyűjtésbe. Sikeres népszavazás esetén 100-150 milliárd Ft -al nőhet a büdzsé kiadása.

November 5-ig szükséges 200.000 érvényes aláírást összegyűjtenie Bodnár József kezdeményezőnek a férfiak korkedvezményes nyugdíjazásáról szóló referendum kérdéséhez, hogy erről jövőre szavazni lehessen. A Nemzeti Választási Bizottság korábban megtagadta ennek a kérdésnek a hitelesítését, de a Kúria június végén mégis zöld utat engedett az aláírásgyűjtésnek, amelyet Bodnár, mint magánszemély kezdeményezett.

Támogatják, de nem gyűjtenek


Az MSZP pártolja a népszavazási indítványt, de az aláírásgyűjtéshez egyelőre konkrét operatív segítséget még nem nyújt – nyilatkozta Gúr Nándor. Az MSZP országgyűlési képviselője arról is tájékoztatott, hogy a párt javaslatot fogalmaz meg a tagjainak, hogy írják alá az íveket, de a szakszervezetek munkájába nem óhajtanak belefolyni. Ha a szakszervezetek adott esetben a párt segítségét kérik a szignók összegyűjtéséhez, akkor az MSZP segíteni fog – fűzte hozzá.

2 hónap alatt összegyűjtik?


Meg kell szüntetni ezt a hátrányos megkülönböztetést úgy, hogy ne sérüljön a nők 40 éves jogviszonyra épített programja, hanem ezt a lehetőséget biztosítsák a férfiak számára is – ezt már Bodnár József mondta, aki bízik abban, hogy 1-2 hónap alatt sikerül össze gyűjteni az előírt 200.000 darab aláírást.
A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint, ha ki tudják bővíteni az aláírásgyűjtésre létrehozott, Harc a férfi 40-ért elnevezésű akciószövetséget, sikeresen véghez tudnák vinni a népszavazás ügyét.

A jelenlegi akció nem oldja meg a korhatár előtti nyugdíjak kérdését, de esélyt adhat arra, hogy ne a „munkapad mellől kelljen a temetőbe menni” – fejezte ki Gaskó István. A Liga Szakszervezetek elnöke hangsúlyozta: a szövetség elnöksége egybehangzóan döntött a kezdeményezésben való részvételről. Véleménye szerint a magyar társadalom is támogatja majd ezt az ügyet.

100 - 150 milliárd Ft -al számolnak


Gúr Nándor szerint egy eredményes népszavazás várhatóan kb. 100.000 embert érinthet. Ők javarészt a 60-65 éves korosztályhoz tartoznak. Úgy véli, ennek úgy 100-150 milliárd Ft lehet a költségvetési vonzata, ezt a mostani büdzsé elbírná viselni.
Ha a kormányzat a luxuskiadásokon takarékoskodna, akkor erre lehetne költeni az állami pénzeket – fogalmazott az MSZP-s politikus.

Közel 150 milliárd Ft az az összeg, amelyet évente a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulására fizet ki a költségvetés – mondta Gaskó István. Bizakodnak, hogy a férfiak is hasonló mértékben részesülhetnek majd ebből. A szükséges forrást Gaskó szerint a progresszív jövedelemadózás rendszerének visszaállításával lehetne biztosítani, ez minimum évi 500 milliárd Ft többletbevételt jelentene.

A Jobbik korábban már gyűjtött


A parlamenti pártok közül a Jobbik jelezte, hogy támogatja az indítványt. A párt helyi szinten felveszi a kapcsolatot a szakszervezetekkel és így segíti az aláírásgyűjtés megfelelő sikerét, ez várhatóan 1-2 héten belül lezajlik – nyilatkozta a Jobbik. Mellesleg a radikális párt ebben a témában korábban már lebonyolított egy országos aláírásgyűjtési akciót, amit több mint 200.000-en támogattak.

Tőlük vennének el


Egy sikeres népszavazás esetén számításaik szerint körülbelül 150 milliárd Ft költségvetési kiadásnövekedéssel járna az intézkedés elindítása. Ennek forrását a Jobbik a rendkívüli kormányzati intézkedéseknek, az Országvédelmi Alapnak, a kormányhivatalok dologi kiadásainak, a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar dologi kiadásainak, illetve a kormányzati kommunikáció kiadásainak átcsoportosításában látja, erre vonatkozóan költségvetési módosító javaslatot is benyújtott.

Nem lesz közös akció


A Jobbik azt is közölte, hogy a férfiak nyugdíjba vonulásának könnyítéséről szóló opciót pozitív lépésnek tartanák, így szívesen veszik, ha kezdeményezésüket a többi párt, így az MSZP is támogatja.

Gúr Nándor azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik is támogatja a referendumot, azt mondta, nem az a kérdés, hogy milyen a Jobbik viszonya az ügyhöz. Felhívta a figyelmet arra, hogy ő már a 2010-2014-es időszakban szóvá tette, hogy a nők kedvezményes nyugdíjazása mellett a férfiakat is megilletné ez a jog, mivel a várható élettartamuk mintegy 7 évvel rövidebb, mint a nőké, így a nyugdíjban töltött idejük is kevesebb.

A Fidesz szerint becsapják az embereket


A Fidesz kijelentette, hogy mindenkinek joga van népszavazást kezdeményezni. Ha a törvényi feltételek megvalósulnak, természetesen ennek a népszavazásnak semmi jogi akadálya nincsen, de ebbe politikai pártoknak nincs beleszólása – tették hozzá.

A nagyobbik kormánypárt mesterkéltnek és hazugnak tartja, hogy az MSZP és a Jobbik beáll egy ilyen kezdeményezés mögé, átverik az embereket, mivelhogy a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét sem támogatták a törvényjavaslat 2010-es megszavazásakor.

Válaszokat vár a Fidesz a Jobbiktól és az MSZP-től, ha a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét nem támogatták, a férfiakét miért támogatnák? Miért vélik úgy, hogy ez fontosabb lenne?

Lehetetlen helyzet?


A privatbankar.hu weboldal szerint, ha sikeres lenne a népszavazás és a kormány szükségszerűen törvényerőre emelné az intézkedést, akkor gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe kerülnének a nyugdíjasok nagy többsége.
Ebben az esetben tudniillik megjelenne azonnal egy újabb, legalább 200 milliárdos tétel (amely 300 is lehet, ha minden jogosult élne a korai nyugdíjazás lehetőségével).

Fellegi Tamás, a portál elemzője szerint a rendelkezésnek a forrását egy általános nyugdíjcsökkentés teremthetné meg. Ezt a kormány valószínűleg mindenáron el szeretné kerülni. Egy másik megoldás: hagyni az inflációt kicsit megemelkedni (egyébként is 2-3 %-os szintre becsülik az elkövetkező években) és a nyugdíjakat névlegesen befagyasztani, egészen addig, amíg reálértékben meg nincs a szükséges 200-300 milliárdos többlet – vélekedett az elemző.



Forrás:

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply