» » » Az Iszlám Állam betiltotta az internetezést

Kép: pixabay.com


Az Iszlám Állam, kivételt képezve az internetkávézókat, egész Rakkában betiltotta a netezést, jelentette be hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns szervezet.

A dzsihadista csoport szíriai fővárosának számító Rakkában terjesztett felhívás szerint az Iszlám Állam mindenkit arra utasít, hogy szüntesse meg otthonában az internetes kapcsolatot. A rendelet szerint a lakosságnak vasárnaptól számítva 4 napja van arra, hogy alkalmazkodjon az új szabályokhoz.

Ez az intézkedés egy újabb kísérlet az Iszlám Állam részéről annak elhallgattatására, ami az észak-szíriai Rakkában történik - vélekedett az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A londoni székhelyű társaság közlése szerint a dzsihadisták momentán az internetkávézókat járják azok után kutatva, akik információkat szivárogtatnak ki a városban uralkodó helyzetről, illetve az Iszlám Állam igyekszik elvágni a kapcsolatot a külföldi harcosok és a családtagok között is.

A saját harcosaikban sem igazán bíznak meg


Utóbbi törekvés mögött a terrorszervezet azon félelme áll, hogy a mellé szegődött külföldiek esetlegesen haza akarnak majd térni – véleményét fejezte ki az OSDH. Az Iszlám Állam Szíria északi és nyugati részén, illetve a szomszédos Irakban is tekintélyes kiterjedésű területeket vont ellenőrzése alá, ám az elmúlt hónapokban jó pár vereséget is elszenvedett.

A kurdok sikere


A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia hétfőn bejelentette, hogy szinte teljesen ellenőrzése alá vonta az ország északkeleti részén fekvő el-Haszake városát. 
A rendfenntartó alakulat a Bassár el-Aszadhoz hű erők rovására terjesztette ki fennhatóságát a település felett, amelyen a múlt hónapig a szíriai kormányerők és a kurdok közösen osztoztak.

Haszakénak a kormányerők által ellenőrzött része ellen nemrégiben az Iszlám Állam is offenzívát indított. Az állami televízió hétfőn mindemellett azt közölte, hogy a hadsereg Haszakéban sikeresen bekerítette az Iszlám Állam támadóit, és többségükkel végzett is.

Internetrendőrség alakult az Iszlám Állam ellen


Korábban egy olyan európai rendőrségi szervezet alakult, aminek a célja az Iszlám Állam internetes propagandájának mihamarabbi elfojtása.
A hivatalos szervek állítása szerint kb. 5.000 európai uniós állampolgár utazhatott a közelmúltban a Közel-Keletre, hogy csatlakozzon a terroristákhoz. Az Europol által létrejött csoport július 1-jétől állt munkába.



Forrás:


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply