» » » 1 méterrel magasabbak az árvizek

Kép: pixabay.com


Az elmúlt 50 év során átlag 1 méterrel emelkedtek az árvizeknél várható legmagasabb vízszintek, volt ahol már 1,5-2 m-el, ezért az elkövetkező években új víztározókra, a töltések megerősítésére és a folyómedrek rendbehozatalára lesz szükség – jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató helyettese.

Láng István, aki egyben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője is, szombati budapesti sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozásnak köszönhetően egyre szélsőségesebb időjárásra kell számítani – írja az MTI.

Nagyobb árvíz és még több aszály várható


Láng szerint a klímaváltozás nem azt jelenti, hogy nagyobb szárazság várható, hanem azt, hogy több nedvesebb és több szárazabb időszak váltja majd egymást, szeszélyesebb lesz az időjárás; nagyobb árvizekre és tartósabb aszályokra kell számítani az elkövetkező időkben. Felidézve az elmúlt évek nem mindennapi árvizeit, belvizeit, aszályait, a szakember kijelentette, meglátása szerint korrekt védekezést valósítottak meg.

A szakértők a magyarországi 2.600 km-es folyószakaszok vizsgálatánál összesen 2 apró szakaszt találtak, ahol nem volt emelkedés az árvízi vízszintben a korábbi adatokhoz képest. A 2000-es évek eleje óta egyre gyakoribbá váló árvizek okai között a klímaváltozás nyilvánvaló hatásain túl a nem megfelelő területhasználatot említette, azt, hogy számos helyen az ártereket beépítették vagy erdősítették.
A főigazgató helyettes elmondta, hogy 2014 és 2020 között több mint 200 milliárd Ft-ot fordítanak vízgazdálkodásra, töltések megerősítésére és víztározók építésére. Szeretnének még 2 tiszai tározót is felépíteni.



«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply