» » » 18 fináncot kapott el a TEK a záhonyi cigarettacsempészés ügyében

Kép: pixabay.com


18 vámost és 3 civilt fogott el a rendőrség a Terror elhárítási Központ (TEK) segítségével. Az elfogottakat azzal vádolják, hogy részt vettek a záhonyi határon zajló cigarettacsempészet lebonyolításában. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség július 29-én, 25 helyen tartott házkutatást. A TEK műveleti egységeinek asszisztálásával 21 embert fogtak el és vettek őrizetbe. Az ügyészség a későbbiekben dönt arról, hogy kezdeményezi-e az előzetes letartóztatásukat.

A nyomozás jelenlegi eredményei szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság állományába tartozó pénzügyőrök „jogtalan előnyért, hivatali kötelességüket áthágva azzal segítették az Ukrajnából Magyarországra dohányterméket csempésző embereket", azzal hogy szándékosan nem ellenőrizték alaposan át az országba belépő gépjárműveket, melyekben ukrán eredetű dohányáru rejtőzött.

A NAV az esetet csak egy szűkszavú nyilatkozatban kommentálta: mely szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével büntetőeljárás indult a pénzügyőrök ellen.

A NAV – a nyomozó hatóságokkal szorosan együttműködve – a továbbiakban is a lehető legnagyobb szigorral fog fellépni a hivatal személyi állománya által elkövetett korrupciós és hivatali bűncselekmények ellen. A szervezet célja, hogy többé egyetlen egy hasonló eset se forduljon elő a NAV kötelékében.

Július közepén a magát Jobb Szektornak nevező fegyveres milícia vonult fel és lövöldözött Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő sportklubjának presszójánál. A belvárosban, majd nem sokkal utána a közeli autóúton is folytatódó tűzharcba a kiérkező rendőrök is csatlakoztak. 3-an meghaltak, 11-en, köztük 4 civil megsebesültek. Az összetűzés hátterében minden bizonnyal a határon folyó cigarettacsempészet áll.

Az eset után Arszenij Jacenyuk miniszterelnök elrendelte a teljes kárpátaljai vámparancsnokság leváltását. Az ügy után többen felvetették, esetleg nem kellene-e utánanézni annak, hogy mennyire érintettek a magyar vámosok ebben az ügyben, a részvételük nélkül tudniillik nehezen valósulhat meg a zökkenőmentes csempészeti procedúra. Ennek okán hazánkban is vizsgálat indult. Lázár János a múlt heti kormányinfón ennek kimeneteléről még nem tudott nyilatkozni.«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply