» » » A kárpátaljai magyarok is megtanulhatnak végre ukránul

Kép: pixabay.com


Az ukrajnai nemzeti kisebbségek ukrán nyelvoktatásának reformját indítványozza a Ráda szakbizottságának elnöke a kárpátaljai érettségi eredmények megtekintése után.

Az Arszenyij Jacenyuk vezette Népfront párti politikus tette szóvá azt az egyezményes megoldást, amely szerint a kárpátaljai magyar iskolások végre olyan metódus szerint tanulhatják a jövőben az ukrán nyelvet, ami már eredményesnek nevezhető.

Lilija Hrinevicset az Ukrajnában külső független tesztelésnek nevezett emelt szintű érettségi kiábrándító eredményei láttán eszmélt rá, hogy a Kárpátalján élő magyarok és románok a szlávtól abszolút eltérő népcsoporthoz tartoznak, ezért számukra az ukránt nem, mint második anyanyelvet kéne oktatni.

Már régóta javasolják


A Legfelső Tanács tudományügyi és közoktatási állandó bizottságának elnöke azt tanácsolja, hogy az Ukrajnában élő kisebbségek részére államnyelvként tanítsák az ukránt. Az meghatározó különbséget az jelenti, hogy a kárpátaljai magyar iskolások az elkövetkező időkben az idegen nyelv oktatási technikájával tanulják a hivatalos nyelvet. Ezt az ukrajnai magyar érdekvédő szervezetek már a kezdetek óta proponálják, az ukrán nemzeti erők ezzel szemben eddig hallani sem akartak arról, hogy az államnyelvet idegen (ukrán szóhasználat szerint "külföldi") nyelvként kezeljék bármilyen szinten is.

Hosszú ideje tart a halogatás


Az emelt szintű érettségi intézményének ukrajnai bevezetése óta a nemzeti kisebbségekhez tartozó iskolásokkal szemben a közoktatás azonos követelményeket vár el, mint az ukrán ajkú diákokkal szemben. A magyar érettségizők többsége ekképpen szinte törvényszerűen alulmarad ezen a téren és ebből fakadóan mesterségesen megfosztják őket a főiskolai szintű továbbtanulás esélyétől.

Lilija Hirinevics opcionális javaslata várhatóan helyre hozza ezt az Ukrajna függetlenné válása óta fennálló, több mint 2 évtizedes melléfogást.



«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply