» » » A munkáltatók 84 %-ánál találtak jogsértést

Kép: pixabay.com


A megvizsgált cégek többségénél találtak rendellenességet, a dolgozók több mint 50 %-át szabálytalanul alkalmazták, legfőképp a fekete foglalkoztatás jellemző.

1.036 vállalkozásnál tartott razziát az érintett Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás felügyeleti Főosztálya, a munkavállalói jogviszony tisztaságát ellenőrizték. A munkáltatók 84 %-ánál találtak valamilyen szabálytalanságot, míg a munkavállalók 64 %-a vagy nem volt megfelelően bejelentve, vagy sérültek a munkavállalói jogaik.

Gyakori a feketemunka


A főosztály összefoglaló beszámolójában hangsúlyozták: a munkaviszony létesítésének, valamint az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésének elmulasztása miatt voltak kénytelenek a hatóság a legtöbbször intézkedni. A bejelentés elmulasztását vizsgálatban érintett 4.500 munkavállaló 30 %-ánál fedték fel, az összes intézkedés 42 %-a a feketefoglalkoztatás jogkövetkezménye volt.

A legnagyobb számban, a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgoztak feketén. Az építőiparban gyakori volt a nyilvántartási kötelezettség be nem tartása. Míg a munkaidő nyilvántartására vonatkozó szabályok megkerülése elsősorban a kereskedelem és a vendéglátás, valamint a feldolgozóipar területén volt tipikusnak mondható: a vizsgált cégek 11 - 12 %-ában követtek el ilyen jellegű jogsértést.

Több mint 100 db bírság


A munkaidőre vonatkozó szabályok (pl. az illegális túlóráztatás) áthágása szintén a kereskedelmet és a vendéglátóipart érintette legfőképp, az összes ilyen típusú jogsértés 28 - 35 %-a ezekben a iparágakban történt. A jelentés alapján a szabálytalanságok egy része olyan súlyos volt, illetve ismételt szabályszegésnek minősült, hogy 101 esetben munkaügyi bírságot kellett kiszabni.



Forrás:

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply