» » » Ennyi pénzhez juthat, akinek a földjét érinti a kormány által épülő határzár

Kép: pixabay.com


Négyzetméterenként egy alkalommal 173 Ft-ot, aztán évente plusz kárpótlást kapnak azok a tulajdonosok, akiknek a földjére a kormány a szerb-magyar határra tervezett kerítést fogja felhúzni. A 175 km-nyi ideiglenes határzár építéséhez 980.000 m2 magántulajdonban lévő földterületet vesznek igénybe - derül ki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

A kárpótlás évről évre jár


A szabályozás alapján a kártalanítási eljárást az illetékes kormányhivatal soron kívül folytatja le, és az annak nyomán megszabott összeget bírói letéti számlára helyezik vagy átutalják a tulajdonos bankszámlájára. Ráadásul a kisajátítás által érintett gazdákat évente kártalanítás is megilleti, melynek összegét minden évben szeptember 15. és október 15. között szabják meg.

Ennek során szem előtt kell tartani a mezőgazdasági művelés alatt álló földek esetében a növénytermesztésben és a gyepgazdálkodásban kialakult károkat.

Az augusztus 1-én hatályba lépő jogszabály alapján az idei évi kártalanítás összegét a 2016-os kártalanítás összegének meghatározásával azonos időben kell meghatározni - tartalmazza a kormányrendelet.

980.000 m2 


Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter kedden hozta nyilvánosságra, hogy 2 féle határzár építéséről hozott döntést a kormány. A könnyebben átjárható szakaszokon csaknem 4 m-es kerítést épít a Belügyminisztérium és a honvédelmi tárca; a horganyzott kerítést a föld alatt másfél, míg a föld felett 3 m magasan húzzák fel a szerb-magyar határvonaltól 2,5 m-re. A határzár tetejére egy 70 cm-es úgynevezett NATO-drót is kerül. A körülbelül 30-40 km-nyi, ember által nehezebben járható szakaszon egyszerűsített kerítés fajtát húznak fel - tette hozzá.

A 175 km-nyi ideiglenes határzár építéséhez 980.000 m2 magántulajdonban lévő területet vesznek igénybe, amiért egyszeri kárpótlást fizetnek a tulajdonosoknak, illetve éves használati díjat - közölte a miniszter.



«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply