» » » „Like” helyett „Áment” nyomhatunk a Facegloria-n

Kép: neogaf.com


Kizárólag jó híreket lehet olvasni a Facegloria-n, Zuckerberg-ék azonban csípőből „üldözik” a brazil konkurenst.

Kb. 1 hónapja alakult meg, de már nagy népszerűségnek örvend az a brazil közösségi oldal, amely az evangélikus keresztény értékrendet hirdeti. Még káromkodni is tilos rajta.

Pár evangélikus jó barát úgy vélte, túlzottan sok az olyan bejegyzés a Facebook közösségi oldalon, ami rossz hatással van a gyülekezet tagjainak életére, ezért összeraktak egy csak jó híreket közlő oldalt, amit Facegloria névre kereszteltek.

A Facebook alapítói azonban nem igazán örülnek a keresztény oldalnak, sőt levélben fel is szólították őket, hogy hagyják abba a közösségi oldaluk másolását.

Máris 100.000-en vannak


A Facebook, amelynek kb. 1,2 milliárd aktív felhasználója van, lehetőséget ad arra, hogy elrejtsük vagy akár jelentsük is az olyan bejegyzéseket, melyek számunkra sértőnek vagy zavarónak minősülnek. Lehet erre mondani, hogy ennyi taggal miért nem hagyja békén a „kis” brazil konkurensét, ám a Facegloria számai igazán imponálóak. Nagyjából 1 hónappal ezelőtt kezdte meg működését és máris több mint 100.000 felhasználója van, ami csak növekedni fog, mivelhogy az ország evangélikus népessége is folyamatosan gyarapszik.

Tabuszavak


A Facegloria mellesleg nem kevesebb, mint 600 szót korlátoz, így az erotikus tartalmak, az erőszak, sőt a homoszexualitás sem jelenik meg a felhasználók hírfolyamában. (Érdekesség gyanánt, mindez egy olyan országban valósul meg, amelyik 2 évvel hamarabb legalizálta az azonos neműek házasságkötését, mint az USA.) Az evangélikus oldalon természetesen ugyanúgy kinyilváníthatják a tagok valami iránt a tetszésüket, ám „Like” helyett erre egy úgynevezett „Ámen” gomb áll a rendelkezésre. A fejlesztők úgy érzik, itt az ideje kilépniük a globális piacra, ezért már meg is vásárolták a Faceglory.com nevet, az egyik alapító Barros Attila pedig szívesen találkozna Mark Zuckerberg-el, hogy megalapozzák egy jövőbeli együttműködés lehetőségét.

A vallás és az informatika találkozása


Nem ez a portál az első olyan közösségi oldal, mely egy adott vallási közösség köré épül: a 2013-ban elindult Ummaland az iszlám hívőket célozza, és már 329.000 regisztrált taggal rendelkezik. A női felhasználók speciális biztonsági beállításokkal védhetik adataikat, miközben – az alapítók szerint – "Az egyedüli fontos üzenetet hirdetik".

A Perl nevű programnyelv tele van keresztény szimbólumokkal, az egyik kulcsszava pedig az „áldás”. Van továbbá egy keresztény operációs rendszer is: alkotója, a szoftveren 10 éven át dolgozó Terry Davis szerint a TempleOS kifogástalan eszköz arra, hogy az informatikusok istennek tetsző módon dolgozzanak a komputereken.



Forrás:

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply