» » » Az USA szemet vetett az ukrán gázra

Kép: pixabay.com


Az ukrajnai Naftogaz képviselői első ízben képviseltették magukat az amerikai - ukrán üzleti fórumon. Az orosz Gazprommal válófélben lévő társaság úgy tűnik, új partnerét a tengerentúlon lelte meg. Egyből 2 csatlakozni kívánó fél is akadt.

Nehéz az elválás a Gazpromtól


Andriy Kobolyev, az ukrán gázcég vezetője a héten Washingtonban találkozott az amerikai energiaszektor befolyásos képviselőivel, kormányhivatalnokokkal, valamint internacionális pénzintézetek megbízottaival, hogy a lehetséges együttműködésről tárgyaljanak – közölte a Forbes.

Az ukrán energiavállalat sorozatos elszámolási vitába keveredett az orosz Gazprommal, a csatározás lassan másfél éve folyik a két fél között, amely mostanra az elválás helyzetébe került. A közvetítő szerepét az Európai Unió vállalta magára, amely megkísérli mérsékelni az orosz gázfüggőséget.

Nagy gáz van Ukrajnában


A nagy amerikai energia vállalatok úgyszintén lehetőséget látnak az orosz - ukrán elszakadásban, amelyek közül 2 már rá is repült az adódó lehetőségre.

A houstoni Frontera Resources 2 éves egyetértési megállapodást írt alá a Naftogazzal. A két cég együttesen megvalósíthatósági értekezéseket készít, amelyek további szénhidrogén készletek feltárására és infrastrukturális fejlesztésekre mutatnak. Az LNG (cseppfolyós földgáz) import a tervek szerint a grúziai terminálokból történne. Az austini székhelyű TrailStone ugyancsak nem szeretne kimaradni a kínálkozó lehetőségből. Ez év őszén tervezi az ukrán piacra való belépést.

Megkérik az árát


Mindazok ellenére, hogy az ukrán vezetőség több alkalommal kifejezésre juttatta, hogy szívesen látná a nyugati befektetőket, azok több feltételt is szabtak a szerződés megkötéséhez:

  • Közvetítők kiiktatása a gázkereskedelemből, ami a korrupció elsődleges forrása az energiaszektorban
  • Diverzifikáció (kockázat csökkentésére irányuló magatartás) az ukrán energiaimportban, ami tovább mérsékelné az orosz energiafüggőséget
  • Gázár liberalizáció bevezetése
  • A Naftogaz vállalatvezetési stratégiájának revíziója
  • Az ukrán gázpiaci szabályozás harmonizálása az Európai Unió Harmadik Energiacsomagjával


Felpörögtek az események


Ukrajna múlthét csütörtökön a keleti nyitással szemben a nyugatiról szavazott, amelynek első lépése a parlament azon voksolásának eredménye, amely során zöld utat adott annak az 5 jogszabályból álló törvénycsomagnak, melyet a Kelet-európai ország külföldi hitelezői szabtak a közeljövőben esedékes 3,2 milliárd dollárnyi kölcsön folyósításának kritériumául – jelentette be az MTI.

A rendelkezés eredményeként az ország már a közeljövőben hozzájuthat a nemzetközi hitelezők forrásaihoz, mint például a Nemzetközi Valutaalap 1,7 milliárd dollárnyi második hitelrészletéhez, a Világbank 1 milliárd dolláros, Japán és Németország 300.000.000, illetve 200.000.000 dolláros kölcsönéhez.

A honatyák elfogadták azt a törvényt is, amely lehetővé teszi a Naftogaz kötelékébe tartozó, 25 %-nál nagyobb állami tőkerésszel rendelkező eladósodott vállalatok vagyonának eladását, azonfelül megszavaztak a korrupció elleni állami hivatal, működési hatékonyságát javítani hivatott 2 jogszabályt. Az ukrán parlamenti képviselők igent mondtak a lakossági közműdíjak szabályozásának feltételeit rögzítő törvényre is, amely a japán és a német hitel utalásának kritériuma volt.



Forrás:

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply