» » » Néhány szó az új Windows 10-ről

Kép: pixabay.com


Gyaníthatóan 3 éve nem történt ilyen jelentős esemény az operációs rendszerek történelmében, mint a Microsoft utolsó szoftverének, a Windows 10-nek a megérkezése. Végre lerántották a leplet a sokak által tesztelt és fejlesztett végleges verzióról.

Múlt év októbere óta adódott lehetőség arra, hogy az előzetes változatokat tesztelgessük, jelentsük az előforduló hibákat, esetleg irányt mutassunk a Windowsnak. 

Ámde a fejlesztés sohasem áll meg: lehetőség van az idők végezetéig a fejlesztői változaton munkálkodni. Ennek előnye, hogy elsőként kapjuk meg a fejlesztéseket, a hátránya pedig, hogy elsőként kapjuk meg ezeket, amik könnyen hazavághatják a számítógépünket.

Vállalható gépigény


Remek hír, hogy a rendszerigény szinte semmit sem változott a Win 8-as óta, így kicsi az esélye, hogy a meglévő PC-re ne lehetne felrakni az új rendszert, de azért érdemes átböngészni a Microsoft weboldalát.

Windows 10 rendszerkövetelmény:


  • Szoftver: Windows 7, illetve 8/8.1
  • Processzor: 1 GHz-es vagy annál gyorsabb lapka
  • Memória: 1 GB (32-bites esetén), 2 GB (64-bitesnél)
  • Tárhely: 16 GB (32-bit), 20 GB (64-bit)
  • Videokártya: DirectX vagy annál későbbi WDDM 1.0-s driverrel
  • Kijelző: minimum 800 x 600 pixeles felbontás


Mire számíthatunk?


A lényeg: mi változik az eddig megszokottaktól? Valójában nagyon semmi. Az előzetes, tesztelői verziók alapján úgy néz ki, hogy a Microsoft sikeresen egybeolvasztotta a Windows 7 és 8 legjobb funkcióit. Elsősorban az egyetemességre törekedett, azaz hogy mobilon, tablet-en, PC-n és konzolon is egyfajta Windows legyen (mindenekfelett).

Új Office


Befutott az új irodai csomag, az Office is. A kritikáknak hála a kezelőfelülethez már különböző sötétebb témát is választhatunk, ami kíméli a szemet, a webapplikáció-ból pedig beszivárgott a „Tell me” szolgáltatás. Ez a Gemkapocs-súgó továbbfejlesztett változata: gyakorlatilag egy hangvezérlésű kereső.

Az Outlook levelezőprogram is frissítésre került, a mobilos felhasználókra gondolva többféle szinkronizálási mód állítható be, így nemcsak havonta, de akár megszabott időközönként is archiválhatjuk a leveleinket. A mobil verziójú Office teljesen ingyenes lett.

Új böngésző


A Microsoft immár búcsút intett az Internet Explorernek is, a Spartan kódnév alatt fejlesztett böngésző némi közvélemény kutatás után a Microsoft Edge nevet kapta. Az előzetes tesztelések alapján úgy tűnik, ez már egy olyan felület lesz, amire akár Chrome-ot is szívesen leváltja majd a felhasználó.

Beépített funkcióként elérhető lesz rajta a korábban Skype WiFi néven futó funkció. Ez voltaképpen azt jelenti, hogy virtuális valutával is lehet fizetni a Hotspotok-on az internethasználatért. Budapesten például 98 ilyen elérési ponthoz tudnak az emberek csatlakozni a Microsoft WiFi segítségével.

Megújult kereső


A kereső is kezdi beérni magát: a kereséseket immár a Google és a Yahoo után a Bing is automatikusan titkosítja. Így a felhasználók beazonosítás nélkül böngészhetnek az interneten, a webmesterek csak azt tudják megmondani, hogy előzőleg melyik oldalon jártak, ezt az információt pedig nem adja tovább a rendszer.

Hogy mennyire lesz problémamentes az átállás, az utolsó Windows telepítése és működése, azt még nem tudni. Egy valami bizonyos, hogy a Microsoft fejlesztői számtalan kialvatlan éjszakán vannak túl, és még lesznek is. 

A Vista és a Windows 8 után a cégre nagy nyomás nehezedik, hogy olyan szoftvert dobjon piacra, amit majd szeretnek a felhasználók, és amire nem lesz panasz - vagy nem annyira sok, mint korábban.

A Windows 10 immár 2 napja fokozatosan 190 országban és 111 nyelven válik hozzáférhetővé.

Telepítése


A Windows 10-et nem csupán a meglévő operációs rendszerre lehet telepíteni, hanem bármely partícióra, ehhez pedig csak egy szoftver letöltésére van szükség.

A Windows 10 letöltése és telepítése automatikusan felülírja az előző operációs rendszert, ez mindazonáltal mellőzhető, ha nem egyből a Windows Update szolgáltatással indítjuk el a műveletet, hanem telepítő lemezt vagy pendrive-ot használunk.

Tehát azok, akik valami okból megtartanák a régebbi rendszert, egy másik partícióra rakhatják fel a Windows 10-et.

Ehhez elsőként a Windows 10 (angol, magyar), majd a Windows 10 Media Creation Tool nevű szoftver letöltésére van szükség. Utóbbival lehetőség van pendrive-ra, DVD-re vagy ISO-fájlként egy telepítőt készíteni. Arra figyeljünk oda, hogy minimum 4 GB szabad hely legyen, valamint hogy minden törlődni fog az adott lemezről.

Ha ez megvan, indítsuk újra a komputert, és a BIOS-ban állítsuk be, hogy DVD-ről vagy USB-ről töltsön be a PC, attól függően, hogy melyik platformra lett kiírva a telepítő. Tegyük be a lemezt, vagy helyezzük be a pendrive-ot, és már töltődik is a Windows 10 telepítője, ahol megszabhatjuk, hogy melyik partícióra akarjuk telepíteni az operációs rendszert.

Ily módon akár egy külön winchester-en megtartható a jelenlegi Windows 8, mellette az SSD meghajtón pedig futhat az új Windows 10, tesztelhetjük, hogy mit tud. Ahhoz tudniillik, hogy több operációs rendszert tudjunk használni, particionálni kell a merevlemezt: a felhasználó ezt különböző betűjellel ellátott részekként látja a fájlkezelőben (C:, D:, E: stb.)



Forrás:

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply