» » » Jobban el vagyunk hízva, mint az amerikaiak

Kép: pixabay.com


Gyaníthatóan igen sokan gondolják a világon, hogy az amerikai emberek kövérek. Nagyobb hamburgereket esznek, több bacon-el, több kólával és több cukorral. Az elhízással való rémisztgetést valami okból gyakorta amerikai gyorséttermeknél zsírban tocsogó szendvicset faló kövér emberek csoportjával illusztrálják. Holott ez a kép nem okvetlenül igaz, olyannyira, hogy inkább helyénvalóbb lenne az elhízásról készült reklámfotókat Magyarországon elkészíteni.

Mivel a magyar emberek 2/3-a túlsúlyos, vagy elhízott, ezzel szemben az USA felnőtt lakosságának mindössze 1/3-a számít túlsúlyosnak, derült ki a New York Times cikkéből, amit az MTI is közzé tett.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban nemcsak kevesebb az elhízott, mint Magyarországon, hanem a tengerentúlon megfordult a 40 éve tartó tendencia: megállt a rohamos elhízás folyamata, sőt, a legkisebb gyerekek még elkezdtek fogyni is. (Egy átlagos amerikai gyermek napi kalóriafogyasztása minimum 9 %-kal csökkent.)

Ez bizonyára annak is köszönhető nem kis részben, hogy az Obama-kormány hatást gyakorolt annak érdekében, hogy az iskolai étkezések egészségesebb módon valósuljanak meg. 

Egyre többen szándékoznak lefogyni az USA-ban


2001-ben kezdődött az elhízás elleni kampány - ez előtt nem sokkal jelent meg számos tudományos értekezés, ami kimutatta az összefüggést az elhízás és az érrendszeri betegségek között -, amikor az USA tiszti főorvosa felhívást tett közzé a túlsúly elleni harcra. Ezután évente jöttek újabb kampányok az állami elhízás ellen, amelyeknek meg is lett az eredménye: 

A Gallup felmérése alapján 2003-ra az amerikaiak 60 %-a akart lefogyni, szemben az 1990-es 52 %-os, és az '50-es évekből származó 35 %-os adattal. Az Obama-kormány növelte a nyomást: az egészségügyi reform bevezetése után az étteremláncoktól elvárták, hogy közöljék, ételeik hány kalóriát tartalmaznak.

A változást sejtető, jelenlegi bátorító adatok mindazonáltal nem jelentik azt, hogy vége lenne már az elhízási folyamatnak: az amerikai felnőttek több mint 1/3-a most is túlsúlyosnak számít, ezért fokozottan ki van téve a cukorbetegség, az érrendszeri betegségek valamint a rák kockázatának. Az amerikai lakosság még mindig túl kevés gyümölcsöt, zöldséget és túl sok gyorskaját fogyaszt, még ha az utóbbi téren minimális csökkenés is tapasztalható.



«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply