» » » Íme, a Balaton legmenőbb strandbüféje

Kép: pixabay.com


Horváth Orsolya Budapestről költözött a Balatonhoz férjével, Csongorral, aki mellesleg a Köveskáli Kővirág étterem séfje. Első körben csak kivettek egy házat próbaidőre, majd miután 1 év után is úgy látták, kellemes itt az élet, úgy döntöttek, hogy maradtak.
Horváth Orsi ezek után eltöprengett, mit is kellene csinálni a tóparton, és miután mindig is a vendéglátásban dolgozott, úgy vélte a legjobb, ha ő is nyit egy strandbüfét. Nem lángossütőt persze, hanem egy teljesen másfajtát. Ez a zánkai strandon történt.

Ez lett a „Neked főztem”, a legkiugróbb siker, ami ez évben a Balatonnál megesett.

Horváth Orsi azt mondja, ő sem győzi kapkodni a fejét, hogy milyen sokan beszélnek a büféről és a remek hamburgeréről. És még soha senki nem kérdezte meg, miért 1.200 Ft egy hamburger, miért nem 490, mint a szemközt lévő büfében?

Horváth Orsiban az a csodálatraméltó, hogy nem kesereg. Nem szajkózza, hogy csak 2 hónap a szezon, sőt szerinte a Balaton-felvidéken ez már nem is igaz, nem ismételgeti, hogy nincs igény másra, és arról is derűsen szól, hogy majdnem belefulladt a hónapokig tartó papírmunkába, mire elrendezi az ÁNTSZ-el a tervei kivitelezését. Mivel az ÁNTSZ munkatársai nem bírták megérteni például, hogy miért főzne valaki friss húsból, ha mirelitből is megoldható lenne?

„Úgy gondoltam, hogy ha nem sikerül olyanfajta büfét csinálni, amilyet én szeretnék, akkor inkább nem is nyitok” - mondja Orsi, aki maga sem hitte volna, hogy ekkora igény lesz az ilyen alternatív büfé kajákra. Pedig a jelektől ítélve van, mindig nagy a sor a „Neked főztem”-nél. Azt állítja munkaerőt a legnehezebb szerezni, déltől este 10-ig nyitva vannak, sokan nem akarnak ennyit melózni, és inkább lelépnek máshova. Tehát Orsi például várandósan nyomja a pult mögött egész nap.

Sok őstermelővel összeismerkedtek a környéken, így kézenfekvő megoldásnak tűnt az ötlet, hogy az ő termékeiket felhasználva készítse az ételeket. A helynek hivatalos neve is van: Őstermelői büfé, de a „Neked főztem” sokkal jobban hangzik.

A büfé már messziről kitűnik a sorból, pedig ugyanolyan kicsi, mint a többi, csak szimplán normálisan néz ki, nem műanyagok a székek, minden asztalon virág vagy terítő van, és nem egy 20 éves, piszkos műanyagtáblát akasztottak fel a kiadó ablak mellé.

A „Neked főztem”-be már mostanság legfőképp a Mangalica Burger miatt zarándokolnak az emberek, ez a legkelendőbb kaja, talán az ára miatt is. 1.290 Ft-ért egy szép méretes hamburgert, házi sült krumplit és egy nagy adag káposztasalátát kap a vendég. Sok kaporral, ami nagyon harmonizál vele. 

A „Neked főztem” nem egy „Fine Dining” hely, hanem egy strandbüfé, messze jobb bármelyiknél a Balaton táján, és nyilván a körülmények sem tökéletesek a folytonos színvonalhoz. Mondjuk nem is lehet egyszerű és kényelmes 3 m2-en főzni.

A hamburger mellett számos egyéb csemege is kapható, például a zataros harcsanyárs, hideg francia lecsóval, padlizsánnal, cukkínivel, a harcsán jól érződött a kakukkfű, nagyszerű (2.190 Ft). Könnyű, nyári étel, persze a szürkeharcsa nyilván nem helyben fogott, már csak azért sem, mert a Balatonban nincs halászat. Desszertként következhet az őrülten puha sült túrógombóc, szinte csak túróból, alatta szederrel és édes, vaníliás tejföllel. A tálalás dekoratív, egészen különös érzés, hogy nem műanyag tálcán kapja a vendég a balatoni kaját.

Italként helyi szörpökből lehet választani, valamint természetesen van minőségi bor, a Káli kövek és Hollósy pincészet is szállít, azonkívül igen jó áron, egy decit 200 Ft-ért.

Az étlap úgy 10 naponta változik, a szezonalitásnak megfelelően, és attól függően, hogy Orsi éppen mit tud aznapra beszerezni.

A sült házi kecskesajt (ami szintén Káptalantótiból érkezik, akárcsak a mangalicahús) például eddig céklával volt szervírozva, de mivel már nincs cékla, most vegyes saláta jár hozzá. A napi leves kínálat pedig jelenleg őszibarack, mivel az érik most.

Az alapanyagokat egyébként nem nehéz megtalálni, a nyitás óta már több termelő is bekopogtatott hozzá, hogy elmondják, mit tudnak szállítani. Mindenkitől szívesen vásárol, a legtöbb alapanyag Balatonhenyéről való, mivelhogy ő is ott lakik.

Külön bónuszpont egyébként, hogy nem is kell kérdezni, hogy mi honnan van, ki van írva egy táblára, még a szóda eredete is. Horváth Orsi alapelve, hogy csak olyasmit főz, amit önmagának és a gyermekének is szívesen adna. Nem kényelmesedik el a sikertől, bár a többség a Mangalica Burgerért jön, a héten tervezi bevezetni a Kecske Burgert is, be tud szerezni ugyanis friss kecskehúst, és nem szeretné kihagyni ezt az újítást. Továbbá érkezik az étlapra a hét folyamán a friss pisztráng is Tapolcáról.

„Már most sokan kérdezik, hogy leszek-e téli szezonban is. Több önkormányzattól is hívtak, hogy menjünk jövőre oda is, és csináljunk ott is egy büfét” – mondja Orsi, aki szerint érdekes megfigyelni milyen hosszú távú hatást vált ki a „Neked főztem”. Van, aki nem is foglalkozik vele, de olyan büfés is van, aki próbálja felvenni a versenyt, és máshol is van már „napi ajánlat” meg friss főzelék és gyümölcsleves. Ebből is látszik, hogy kilehet próbálni új dolgokat a Balatonnál: igény is van rá, és meg is fogják venni.



«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply