» » » A magyar nyugdíjasok helyzete lehet még katasztrofálisabb is

Kép: pixabay.com


Egy Szabolcs megyei nyugdíjas már jelenleg is kevesebbet ér, mint a budapesti, de kaphat még kevesebbet is. Akár 7.000 Ft-tal.

Az elöregedő társadalom miatt nyugdíjkatasztrófa felé haladunk egyre inkább. Pár évtized múlva az éhező nyugdíjasok és a járulékokkal agyonsújtott fiatalok országa lehet Magyarország – írta a Blikk, emlékeztetve rá, hogy már most is igen alacsony szinten van a nyugdíj.

A fővárosban kapja a legtöbbet egy nyugdíjas, 128.500 Ft-ot, Szabolcsban az átlag pedig 94.700 Ft. Ennek 2 oka van: a keleti régióban alacsonyabb szinten vannak a bérek, az embereknek kevesebb bedolgozott évük van. A lap összeszedte, hogy az egyes megyékben hány nyugdíjas él, mennyiből. Magyarországon összességében 2.022.900 nyugdíjas él, átlag 107.400 Ft-ból.

A nyugdíjasok - országos szövetségük elnökhelyettese szerint - erről nem tehetnek. Teszárovics Miklós úgy kalkulál, mintegy 1.800.000 nyugdíjas él ma 100.000 Ft alatti havi juttatásból. Miközben tudják, hogy fiaik és unokáik helyzete gyaníthatóan még keservesebb lesz.

Ijesztő képet fest a társadalom elöregedéséről a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének legújabb tanulmánya. Monostori Judit főmunkatárs szerint 2060-ra csaknem minden harmadik magyar 65 évesnél idősebb lesz. Növekedett a 80 év felettiek száma is: míg 1990-ben 200.000-en voltak, 2011-re számuk a duplájára emelkedett. A nyugdíjkatasztrófa hatásait a mai 30-asok érzik majd legfőképpen. Aki most megy nyugdíjba, a fizetéséhez képest átlagosan 17 %-kal kevesebbet kap majd kézhez, de 2050 körül már örülhet, ha fizetése 2/3-át megkapja.

Magasabb nyugdíjra az számíthat, aki jóval a korhatár fölött is dolgozik még akár 10 - 15 évet, és csak utána kéri a nyugdíja megállapítását – tudatta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. Kellő mennyiségű „extra munkával” akár meg is duplázhatják a nyugdíjat. Az öregségi nyugdíjasok arisztokráciájába körülbelül 196.000 fő tartozik bele, átlagos nyugdíjuk 184.000 Ft-ot tesz ki. 

Biztosítható a forrás a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásához - mondta a július elején indult népszavazási kezdeményezésről a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István szerint ez évi 200 milliárdba kerülne, amit az állam elő tudna teremteni, ha az évi mintegy 5000 milliárd Ft-os feketegazdaság 20 %-át ki tudnák fehéríteni. Az is hasznos lenne, ha idehaza fizetné a járulékokat az a vélemény szerint kb. 600.000 ember, aki az elmúlt években elhagyta Magyarországot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt hangoztatta: ha a voksolás sikerrel zárul, akkor a kormány kénytelen lenne csökkenteni az öregségi nyugdíj összegét.

Mintegy 6 %-kal csökkenhet a nyugdíj, ha megszavazza a nép, hogy a férfiak is 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek. A többletkiadás finanszírozására jó néhány megoldás is lenne, de a Portfolio.hu szerint a legvalószínűbb opció a kifizetések leszorítása olyan szintre, hogy a mostani keretbe beleférjen a plusz 200 milliárd, ez nyilvánvalóan a havi ellátások összegének mérséklésével járna. A gazdasági portál számításai alapján az 1 főre eső havi átlagos kifizetések megközelítőleg 6,4 %-kal csökkennének, tehát egy átlagos nyugdíjas havonta mintegy 7.000 Ft-ot bukna.

Egy korábbi cikkben megjelent, hogy az Y-GEN egyesület az y generáció nevében nemet mondott a 40 év utáni nyugdíjba vonulásra, kijelentve, hogy az ő bőrükre megy a játék, mivel a nyugdíj „nem a fán terem, hanem járulékfizetők munkaórái finanszírozzák azt”.


«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply