» » » Lehet, hogy létezik egy másik Föld bolygó?

Kép: pixabay.com


A Kepler 452-B lehet a második Föld - jelentette be a NASA.

Nem gáz, hanem sziklásbolygóról beszélnek a tudósok, melynek a csillagjához való távolsága nagyjából megegyezik a Föld - Nap távolságával. Tőlünk körülbelül 1.400 fényévnyire helyezkedik el.

Gyaníthatóan már nincs rajta élet, de feltételezhetően volt egy olyan időszak, amikor az élhető szektorban volt. Ez azt jelenti, hogy sem túl hideg, sem túl meleg a légköre és a felszíne, illetve folyékony halmazállapotú víz legyen rajta.

A bolygóhoz tartozó csillag ugyanakkor mintegy 1,5 milliárd évvel idősebb a mi napunknál, ami azt jelenti, hogy sokkal izzóbb, a miénknél, így ha lehettek is az égitesten óceánok, tengerek, azok már rég elpárologtak.

Ráadásul, hogy nagy kiterjedésű vízfelületek nincsenek is, nem zárható ki teljesen, hogy található rajta folyékony halmazállapotú víz. Ez a felfedezés legfőképp arra ideális, hogy betekintést nyújtson arra nézve, hogy milyen is lesz a Föld jövője - mondta Jon Jenkis, a NASA tudósa.

2009-ben indították útjára a Kepler Űrtávcsövet azzal a kifejezett céllal, hogy a Föld paramétereihez hasonló jellemzőkkel rendelkező exo-bolygókat kutasson fel, amelyek képesek lennének a miénkhez hasonló életformák fenntartására. 

„Az exo-bolygók, főleg a kicsi, Föld méretű világok még 20 éve is a tudományos fantasztikum világába tartoztak" – jelentette ki a NASA szóvivője. „Manapság már, több 1000 felfedezéssel később a csillagászok valóban közel vannak ahhoz, hogy olyan dologra bukkanjanak, amiről már évezredek óta ábrándozik az emberiség: egy másik Földet.

A Kepler fellövése óta 1.028 bolygót vizsgált meg, amelyek közül 22-ről vélik azt, hogy megfelelő életfeltételeket tudnának biztosítani. A NASA célzatosan olyan bolygók után kutat, amelyek a „lakható szektoron" belül vannak, tehát olyan a felszíni hőmérsékletük, hogy az lehetővé teszi a folyékony halmazállapotú víz jelenlétét.



«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply