» » » Elhunyt Sinkó László

Kép: origo.hu


A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező 75 éves volt. Részt vett a Katona József Színház alapításában, 2003 óta pedig a Nemzeti Színház tagja volt. A tévénézők többek közt a Szomszédokból vagy a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő műsorból ismerhették, de ő volt Anthony Hopkins magyar hangja is.

Budakalász ma tudatta hivatalos közösségi oldalán, hogy a színész július 31-én meghalt. A 75 évesen elhunyt Sinkó László a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt, akit 2014-ben a Nemzet Művészévé választottak.

1962-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd onnan Debrecenbe szerződött. Később a Nemzeti Színház tagja lett, ahol egy ideig bátyjával, Sinkovits Imrével is együtt játszott.

1982-ben a jelentős szerepe volt a budapesti Katona József Színház megalapításában, ahol aztán 12 évadot töltött. Később az Új Színház, majd 2003-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja lett.

Másfél millió lépés

Színházi munkássága mellett több ismert televíziós műsorban szerepelt, Juhász Árpáddal együtt készítette a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő sorozatot, de a Szomszédok c. teleregény több részében is szerepelt, itt Etus egyik ismerősét játszotta.

Jellegzetes orgánumát szerencsére a szinkron munkáknál is tudta kamatoztatni. A kultikus Macskafogó című rajzfilmben Nick Grabowski-nak kölcsönözte a hangját, de külföldi színészeket is gyakran tolmácsolt a hazai közönségnek. Több alkalommal szólaltatta meg a filmekben Gene Hackman-t és Jack Nicholson-t is, Anthony Hopkins-nak pedig több mint 10 filmjét szinkronizálta.



«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply