» » » Meghökkentő, mi folyik jelenleg az ingatlanpiacon

Illusztráció! Kép: pixabay.com


Igazán kapósak lettek a panellakások, Budapesten átlagban alig több mint 1 hónap alatt el lehet adni egy panelt, a múlt évhez képest a fővárosban mellesleg az áruk is számottevően, 20 % felett nőtt, derül ki az Otthon Centrum tanulmányából.

A 2014-ben tapasztalt 28 %-os adás-vételszám emelkedés csaknem 1,5-szeresre nőtt ez évben a lakáspiacon. Az egyik hajtóerőt a befektetők jelentik, a másikat az korábbi években vásárlásukat halogató vevők piacra lépése. A vállalat prognózisa szerint 2015 végére a lakáspiaci adásvételek száma akár a 150.000-et is elérheti. A számos vevő megjelenésének hatására pedig 10 % alá csökkent az alku mértéke.

Hosszú távon az árak jóval mérsékeltebb növekedése jelezhető elő, a spekulatív vásárlások háttérbe szorulásával az elkövetkező években éves szinten kezdetben 5 - 10 %-os, majd az infláció mértékét elérő vagy kissé meghaladó ütemű emelkedést jövendölnek.

A fővárosban az esetek 25 %-ában, a vidéki területeken 15 - 20 %-ban regisztráltak olyan adásvételt, ahol az eladónak nem kellett engedményt tennie. Momentán még kisebbségben vannak az alku nélküli tranzakciók, de a múlt évhez képest a keleti megyékben és a fővárosban is duplájára nőtt azon tranzakciók aránya, ahol nem valósult meg árengedmény adása.

Budapesten azonfelül az olyan esetek száma, ahol felfelé induló licit alakult ki az eladás során, már szemmel látható. Noha az összes eladáson belül csak néhány %-ot tesz ki az ilyen esetek aránya, jól mutatja, hogy a frekventált területeken mennyire keresettek a jó kvalitású ingatlanok, zömmel a befektetők célpontjaként.












«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply