» » » Megvesszük, aztán megy a kukába, mintha annyira jól menne

Kép: pixabay.com


A magyar háztartások kb. 42 %-a dob ki rendszeresen élelmiszert.

82 % azért dobja ki, mert megromlott, 10 % a lejárt szavatossági idő miatt, 8 % pedig azért, mert megmaradt vagy az élvezeti értéke csökkent, derül ki egy országos vizsgálatból. A Tetra Pak Hungária Zrt. ez év júliusában az NRC Piackutató Intézet bevonásával, 1.200 válaszadó megkérdezésével készített országos reprezentatív felmérést, hogy felmérje az élelmiszerpazarlás okait, közölte a csomagolóanyagokat gyártó cég az MTI-vel.


máriatövis



A válaszolók 4 %-a napi, 27 %-a heti, 11 %-a pedig havi gyakorisággal dob ki élelmiszert. A magyar háztartásokban leggyakrabban a pékáru, a főtt étel, a zöldség és gyümölcs, a húsfélék és felvágottak, a tej és tejtermékek, illetve a gyümölcslevek kerülnek a kukába.

A megkérdezettek 96 %-a tudatosan törekszik arra, hogy minél kevesebb élelmiszer legyen az enyészeté. A vizsgálat szerint 67 % odafigyel arra, hogy lehetőség szerint csak a szükséges mennyiséget vásárolja meg. Ha van rá mód, hosszan eltartható termékeket vesz meg: 37 %. Nagyjából 30 % azok aránya, akik a csökkent minőségű élelmiszert igyekeznek újrahasznosítani, pl. komposztálással vagy a háziállatoknak adva.



Barátcserje



A vizsgálatból mindazonáltal az is kiderült, hogy a fogyasztók alig ismerik a csomagolás szerepét az élelmiszerek minőségének megőrzésében. A folyékony élelmiszerek esetében pl. a felmérésben részt vevők csupán 17 %-a figyel arra, hogy azokat visszazárható tasakban vegye meg.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint a magyar háztartásokban évente 400.000 tonna, vagyis fejenként kb. 40 kg élelmiszer romlik meg vagy válik fölöslegessé - hívták fel a figyelmet a beszámolóban.













«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply