» » » További fiatalok vándorolhatnak haza állami segítséggel

Illusztráció! Kép: pixabay.com


A kormány szélesítheti a fiatal szakemberek hazacsábítására létrehozott „Gyere haza, fiatal” program pénzügyi keretét. A vérfrissítés az eddigi jelek szerint ráfér a programra, az eddig 100 millió Ft-os költségvetésű programnak ugyanis összesen 11 fiatalt sikerült hazavonzani.

További forrásokkal támogatná a kormány az eddig 100 millió Ft-os büdzsével működő „Gyere haza, fiatal” nevezetű, eddig kísérleti fázisban lévő programot, amelynek a célja, hogy külföldre költözött magyar szakembereket csalogasson haza - adta hírül a pénteki Magyar Nemzet. A projekt részeként biztosítják a hazatéréshez szükséges repülőjegyet, segítenek az álláskeresésben, illetve 1 évig havi 100.000 Ft-os lakhatási támogatást is nyújtanak.

Az LMP-s Szél Bernadett és Ikotity István kérdésére Tállai István államtitkár elmondta, hogy a programra beregisztráltak száma már meghaladta a 2.000 főt. Ez a szám azonban nem igazán hiteles, mivel már az állások böngészése is regisztrációhoz kötött. Az aktív résztvevők száma ettől egy szemernyivel mérsékeltebb, ugyanis konkrét csatlakozási kérelmet eddig 177-en nyújtottak be, ebből 170 dolgozót közvetítettek ki, akik közül 11-en kaptak állást valamelyik partnercégnél, szóval a várt tömeges hazatérési hullám pillanatnyilag még várat magára, de a robbanást attól is várják, hogy a keret bővítésével a célcsoport körét is kiszélesítenék. 




Tállai András szerint ezekből a számokból még nem lehet pontos következtetéseket levonni, ugyanis egy hazatérés folyamata pont olyan hosszadalmas lehet, mint egy kiköltözésé, és a munkaadó döntése is heteket - hónapokat vehet igénybe. Ennek ellenére kijelentette, hogy a kormány kész arra, hogy támogassa a projektet az eddigi 100 milliós keretösszegen felül.

Tállai kitért arra is, hogy a Gyere haza, fiatal programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit (OFA) Kft. összesen nettó 1,55 millió Ft-ot használhat fel idén online-PR tevékenységekre, amiből június 30-ig nettó 930.000 Ft-ot költöttek el. A kommunikáció azért is fontos, mert nem sokan tudják, hogy a diploma nem alapfeltétele a jelentkezésnek, már egy szakképesítés is elég a regisztrációhoz.

Czomba Sándor munkaerő piaci államtitkár a program áprilisi indulásakor azt hangoztatta, hogy összesen 350.000 magyar dolgozik tartósan külföldön, ám nem reprezentatív felmérések alapján ennek mindössze 10 %-a tervezi a hosszabb ideig az életét más országban. A kiutazók kb. 50 %-a 1 év után hazatér, mivel külföldön nem találja meg a számítását, így megéri a programmal próbálkozni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az eddigi 100 milliós keret kb. 50 fiatalnak képes segíteni a hazajövetelben. A tárcavezető szerint a program elsődleges célja, hogy  a kivándorolt fiatalok számára színvonalas munkát biztosítsanak, és ebből adódóan egzisztenciát tudjanak teremteni maguknak itthon.













«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply