» » » 100 milliárdoknak vész nyoma az építőiparban

Illusztráció! Kép: pixabay.com


Több 100 milliárd Ft tűnik el az építőiparban a fekete-kereskedelem folytán: a munkavállalókat nem jelentik be, és a magas áfa-kulcs miatt a számlázás is sok esetben elmarad.

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke elmondta a Napi Gazdaságnak, hogy a feketemunka elég régi problémája a szektornak, mindemellett 3 különböző eljárás mondható tipikusnak az építőipari termékekkel való trükközésekre.

Vannak olyan termékek, melyek után szinte sohasem fizetnek adót, ilyenek a homok-, a sóder-, a cement- vagy éppen a betonszállítmányok.

A prevenció lenne az egyszerűbb


Más esetekben a különféle import termékeket Magyarországon egyszerűen nem is regisztrálják, ily módon azok „láthatatlanok” maradnak a statisztikák és az adózás szemszögéből.





A 3-ik eset a klasszikus fiktív utaztatásé: csak papíron utaztatják az adott terméket, majd 1, maximum 2 hónapig az adott vállalat nevére számláznak, de mire a külföldi adóhatóság észbe kapna, a cég felszívódik.

Vidor Győző az újságnak azt mondta, a nagyobb, a büdzsének is számottevő bevételkiesést okozó csalások felderítése annyira összetett, sok pénzt felemésztő munka, hogy inkább a megelőzésre kéne nagyobb figyelmet szentelni.














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply