» » » Németország külön szakmát vezetne be a menekültáradat kezelésére

Illusztráció! Kép: pixabay.com


A német önkormányzatok azt indítványozzák, hogy létesítsenek egy külön "menekült-ügyi menedzser" szakmát a migránsok ügyeinek intézésére.

Németországnak hosszú távú feladata lesz az évtizedek óta legintenzívebb menekülthullám kezelése, ezért minél hamarabb be kell vezetni egy új szakmát, a "menekült-menedzseri" foglalkozást - sietteti a német városi és települési önkormányzatok szövetsége (DStGB).

A migránsok ügye "még évekig foglalkoztat majd bennünket" - jelentette ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) online kiadása, keddi tudósítása alapján a kb. 14.000 önkormányzatot integráló szövetség ügyvezetője, Gerd Landsberg, aki szerint a válságkezelésre szorítkozó szemlélet helyett távlatokban gondolkodó menekültpolitikára van szükség, és ennek alapvető eleme lenne a menekültügyi menedzser pályamodell kidolgozása.



Ez az új szakma csábító lehet azon fiatalok számára, akik részt szeretnének venni a "befogadás német kultúrájának" kialakításában – fejtette ki véleményét az érdekképviselet vezetője. Hozzáfűzte, hogy a menedzsereknek a jogi jártasság mellett az idegen kultúrák közötti közvetítésre is megfelelőnek kell lenniük. "Ez utóbbi alapvetően fontos, mivel a migránsok különféle csoportjai között konfliktusok vannak" - mondta a DStGB vezetője.

Németországban a menedékkérőket az eljárás első szakaszában a tartományi központi befogadó állomásokon szállásolják el, ezt követően ellátásukat átveszik a helyi önkormányzatok, így országszerte nyílnak menedékkérőket ellátó szállások városokban és falvakban egyaránt. A múlt évi mintegy 200.000 után az ez év július végéig kb. 300.000 menedékkérő érkezett, és sok embert már csak a hadsereg üres laktanyáiban, lakókonténerekben vagy sátrakban sikerül elhelyezni. "De mi fog történni a sátortáborokkal a téli időszakban? És mit kezdünk azzal a 450.000 vagy esetleg 500.000 emberrel, aki majd jövőre érkezik? Távlatokban való gondolkodás szükségeltetik" - jelentette ki Gerd Landsberg

A másik nagy német önkormányzati érdekképviselet, a városi önkormányzatok szövetségének (Deutscher Städtetag) korábbi vezetője is hosszútávra tervező, fenntartható menekültpolitikát sürget. A mostani vita a menekültügyről megtévesztő, mert csupán a menedékjogi eljárásról és a kérelmezőknek az eljárás végéig tartó elszállásolásáról, ellátásáról szól, ez pedig csak az első 6 - 7 hónap, "szóval csak a jéghegy csúcsa" - mondta a Der Tagesspiegel című lapban kedden megjelent riportjában Ulrich Maly, Nürnberg főpolgármestere, aki 2013 - 2015 júniusáig vezette a szövetséget.

A menedékjogi eljárás folytán Németországban maradó migránsoknak "lakásra és munkára lesz szükségük, meg kell tanulniuk a német nyelvet, a gyermekeiknek pedig óvodába, iskolába kell járniuk" - figyelmeztetett a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa, hozzá téve, hogy a menekültek integrációjának, társadalmi beilleszkedésének sikere az eljárás után kezdődő periódusban válik el, ezért a szövetségi kormány nem hagyhatja segítség nélkül az önkormányzatokat.

Ulry Maly szerint a menekültáradat kezelése sikeres lesz. "Az előző évtizedekben vendégmunkások millióit integráltuk, a jelenleginél jóval több embert" - mondta a politikus. A menekültválság kezeléséről legkorábban előreláthatóan szept. 9-én tanácskoznak a legmagasabb szinten, a szövetségi kormány és a tartományi kormányok ún. menekültügyi csúcstalálkozóján.











«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply