» » » Meglesz a gyógymód a kóros elhízás ellen

Forrás: https://www.flickr.com/photos/78428166@N00/7805648938


Egy új genetikai áttörésnek köszönhetően immár búcsút lehet inteni az egyre inkább világjárvánnyá duzzadó elhízásnak.

Az európaiak közel 50 %-a hajlamos az elhízásra genetikai értelemben. A kóros elhízás mára globális problémává vált, amely világszerte körülbelül 500 millió embert érint, és évről évre emelkedik azoknak a száma, akiknek veszélyeztetheti az egészségét. A helyzetet tovább rontja, hogy egyelőre igen keveset lehet tudni ennek a betegségnek a kiváltó okairól, és a gyomorszűkítő műtéteken kívül valóban hatásos kezelési módszer sem ismeretes.

A Quartz cikke szerint egy a közelmúltban megjelent tanulmány végre közelebb vihet bennünket az elhízás genetikai okainak megértéséhez – és ahhoz, hogy új, az eddigieknél eredményesebb gyógykezeléseket lehessen kidolgozni.

Genetikai okok


Számos olyan szakember van, akik szerint a járványszerű elhízást az ülő életforma és a helytelen táplálkozás okozza. A kutatások mindazonáltal ellentmondanak ennek az elméletnek, a tudósok szerint a túlsúly fő oka a genetikai sajátosságokban rejtőzik.

A tudósok 2007-ben kezdték vizsgálni az elhízás genetikai okait, nem sokkal az emberi genom feltérképezése után. Mint kiderült, egy FTO nevű gén lehet a ludas a dologban – annak ellenére is, hogy az elmúlt évek során nagyjából 100 olyan gént azonosítottak, amelyeknek így vagy úgy, de köze lehet az elhízáshoz.








A New England Journal of Medicine-ben megjelent disszertáció elkészítése 7 évbe és több millió dollárba került, alapjául több 100 beteg adatainak elemzése, különböző sejttípusok vizsgálata és laboratóriumi egereken végzett kísérletek szolgáltak. A tudósok a szabadon hozzáférhető adatbázisokat is felhasználták a túlsúlyosságra tipikusan jellemző génkifejeződések és epigenetikai változások után kutatva.

A fehér, a bézs és a barna


Az FTO a körülötte lévő gének révén befolyásolja a zsírsejtek fejlődését. Ahogy az egy nemrégiben megjelent tanulmányból kiderült, az emberi szervezetben 3 féle zsírsejt – fehér, a bézs és a barna – található, és mindegyik máshogyan dolgozza fel a zsírt. Mint kiderült, a gén egyik típusa miatt a hízásra hajlamos emberek szervezetében jóval több fehér zsírsejt termelődik, mint bézs és barna. A fehér sejtek több zsírt raktároznak el – pont ez az oka, hogy ezek az emberek könnyűszerrel szedhetnek fel jelentős súlyfelesleget.

A nemzetközi kutatókból álló csapatnak egy CRISPR nevű génszerkesztő eszköz segítségével sikerült kísérleti egerekben kikapcsolnia ezt a gént, minek következtében az állatok 5-ször vagy akár 7-szer olyan eredményesen égették el a szervezetükbe kerülő zsírt, mint azelőtt. Mint írták, ha sikerül megérteni azt, hogy az emberi test hogyan változtatja egészséges bézs sejtekké az egészségtelen fehér sejteket, olyan kezeléseket lehet majd kidolgozni, amelyek segítségével akár már 10 éven belül is gyógyítható lehet a kóros elhízás.














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply