» » » Terrortámadás a vonaton: az utasok leteperték a merénylőt

Fotó: Handout /Reuters


Péntek este az Amszterdamból Párizsba tartó vonaton, kis híján halálos tragédia következett be. Hála néhány utas, köztük a szabadságon lévő amerikai katonák bátorságának és gyors reagálásának. A szerelvényen egy férfi fegyvert rántott és lövöldözni kezdett, 3 embert sebesített meg, miközben leteperték és megkötözték.

Pénteken 17:45-kor nyitott tüzet egy AK-47 géppisztollyal egy támadó, amikor a vonat az észak-franciaországi Arras térségében járt.

A vonaton utazott civil ruhában néhány amerikai katona is, egyikük a CNN közlése szerint a légierőnél, egy másik az oregoni nemzeti gárdánál szolgál. Észrevették, ahogy a támadó az egyik WC-ben megtölti a fegyvereit, ezért megvárták, és azonnal elé álltak, amikor kilépett.

„Kapjuk el" – szólt oda társainak az Alek Skarlatos nevű katona, és egy 3-ik barátjukkal együtt rávetették magukat. A civil Anthony Sadler a CNN-nek elmondta, hogy 3-ik társukat, a szintén katona Spencer Stone-t többször is megvágta a támadó a késével, mialatt Skarlatos elvette tőle a gépfegyvert, és azzal lecsapta a férfit.

Stone a fején és a nyakán is megsérült, de így is segített egy másik sérültnek, aki erősen vérzett a nyakán. Közben a többiek egy Chris Norman nevű, brit férfi segítségével megkötözték a támadót, a CNN-nek küldött mobillal készített fotón is látható, ahogy a véres arcú férfi arccal lefelé a földön fekszik.

A támadóról azt lehet tudni, hogy egy 26 éves marokkói férfi. Az AK-47-es gépfegyver mellett egy kést, egy pisztolyt és rengeteg töltényt találtak nála, ezért a hatóságok szerint mészárlást rendezhetett volna a vonatban, ha az utasok nem fegyverezik le.

A francia újságok szerint radikális dzsihadista nézetei folytán a férfi már ismert volt a titkos szolgálatok előtt. Egy forrás elmondta a CNN-nek, hogy a fegyveres szimpatizált az Iszlám Állammal, de jelenleg még nem tudják, hogy tagja volt-e valamelyik szervezetnek.

A dulakodásban megsérült amerikai, és a brit férfi, akinek segített, szintén súlyos sérülésekkel került kórházba, de szombat reggelre már egyikük sem volt életveszélyes állapotban. A 3-ik sérült Jean-Hugues Anglade francia színész, de ő csak könnyebben sérült meg, amikor betörte a vészjelző üvegét.






A támadó megkötözésében résztvevő brit férfi és a 2 amerikai katona bátorságáért kitüntetést kapott egy Arrasi étteremben - adta hírül a Reuters.

„Az utasok rendkívül bátran viselkedtek a valóban súlyos helyzetben" – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter is, aki szerint nélkülük sokkal nagyobb tragédia történhetett volna. Barack Obama amerikai elnök is elismerő szavakkal illette az utasok bátorságát. Charles Michel belga miniszterelnök terrortámadásként értékelte a történteket.

A nagy sebességű Thalys vonat 3 óra 16 perc alatt teszi meg az Amszterdam - Párizs távolságot, 554 utas volt rajta a tervezett merénylet idején.














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply