» » » A héten csodálatos csillaghullásra lehet számítani

Kép: pixabay.com


Ez évben kitűnő láthatósága lesz a Perseidák meteorrajnak. Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka érdemes lesz az eget bámulni.

Most augusztus 12-éről 13-ára virradó éjjel lesz a Perseidák meteorraj csúcspontja, szóval szerdán éjszaka és csütörtökön hajnalban tekinthetjük meg a legtöbb hulló csillagot - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán.

Az egyesület közlése szerint a szerdát megelőző és az azt követő éjszakákon is jelentős meteorhullás várható, mivel idén igazán kedvező holdfázis mellett kísérhetjük figyelemmel "Szent Lőrinc könnyeit". Átlag 80 hullócsillagot láthatunk majd óránként.

A NASA is arra biztatja a csillagok megszállottjait, hogy az éjszakát töltsék a szabad ég alatt szerdán, ugyanis zavaró holdfény nélkül lehet majd szemügyre venni az eseményt.

Az érdeklődőknek ajánlatos fényszennyezéstől mentes helyről kémlelniük az eget, a lehulló meteorokat szabad szemmel is tökéletesen lehet majd látni.

Az időjárás is kegyeibe fogadja a meteorfigyelőket, ugyanis szerdán és csütörtökön is száraz idő várható, esetleg kisebb fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen. Egy plédet vagy pokrócot nem árt vinni a figyeléshez, mert hajnalra akár 15 és 24 °C fok közé is lecsökkenhet a hőmérséklet.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást kreáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A raj szülőégiteste a 130 éves keringési idejű 109P / Swift - Tuttle üstökös.

A Perseidák érkező-pontja a Perseus csillagkép területén helyezkedik el; innen kapta nevét. Maximuma rendszerint augusztus 12-ére vagy augusztus 13-ára esik, a naptárszámítástól függően. A köztudatban ez okból az augusztust a hullócsillagok hónapjának is hívják.

A meteorraj számtalan apró porszemcséből áll, amelyek a föld légkörébe érve nagy sebességük folytán felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. Megfigyelésükre legalkalmasabb az éjféltől hajnalig terjedő periódus, ilyenkor láthatók legnagyobb számban.

Amikor a Perseus csillagkép alacsonyan van a látóhatáron, a meteorok száma is alacsonyabb, de azok hosszabb utat tesznek meg a légkörben. Nyomuk sokszor több színű, vékony csík. Ezek megfigyelésére a 21:00 - 23:00 óra közötti időszak a legalkalmasabb.










«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply