» » » Stephen Hawking elmondott valamit, ami mindent módosíthat

Kép: pixabay.com


Az idő fogalmát is romba döntheti, ha igaza van abban, amit a fekete lyukakról elmondott.

Stephen Hawking kedden tartott egy előadást Stockholmban, a KTH Royal Institute of Technology fekete lyukakról rendezett konferenciáján. Hawking egy olyan problémáról beszélt, ami őt és számos más tudóst is már régóta foglalkoztat. Az információs paradoxon arról szól, hogy amikor egy csillag létrehoz egy fekete lyukat, a lyukban elvesznek a csillag információi. Pedig az alapján, amit most az univerzum működéséről gondolunk, ezeknek az információknak nem szabadna elveszniük. 

Nagy kérdés, hogy tényleg elvesznek-e, és ha igen, hová tűnnek. Igen komoly, nehezen érthető kérdések ezek, amiken a világegyetem alapvető törvényei múlhatnak. Hawking szerint még az időről alkotott elképzelésünk is darabokra hullhat, ha a fekete lyukak kivételt képeznek a világegyetem törvényei alól.

Hawking szerint az információ nem tűnik el, de a fekete lyukat körülvevő esemény-horizontban marad. Ez az esemény-horizont a lyukat körülölelő határvonal, amin túl minden anyagot magába szív a fekete lyuk. Hawking szerint, amikor egy részecske belép a lyukba, az információit a horizonton hagyja, amikor pedig kijön onnan, ismét magához veszi azokat. 

De amikor újra felveszi őket, kaotikus és használhatatlan információk lesznek belőle. Hawking szerint olyan ez, mintha elégetnénk egy enciklopédiát. Hivatalosan nem vesznek el a benne lévő információk, de eléggé nehéz lenne belőle kikeresni, mondjuk Texas fővárosát.

Nem Hawking volt mellesleg az egyetlen, aki eddig ezzel a problémával foglalkozott. Felszólalt az előadás után a Nobel-díjas Gerard t'Hooft is, aki szintén ilyesfajta kérdésekkel foglalkozik. A svéd konferencián egyébként a világ legokosabb elméleti fizikusai gyűltek össze, hogy a világról tanácskozzanak.
















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply