» » » Halott az Iszlám Állam második embere

Forrás: AFP / Haidar Mohammed Ali


Amerikai légicsapás végzett az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet 2-ik számú vezetőjével Irakban.

"A Hádzsi Mutazként is ismert Fadil Ahmed al-Hadzsali aug. 18-án meghalt az amerikai hadsereg légicsapásában, miközben egy gépjárműben utazott az iraki Moszul közelében" – jelentette be Ned Price, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. Az illetékes hozzáfűzte, hogy a támadásban az Iszlám Állam médiacsoportjának egyik irányítója, Abu Abdalláh is életét vesztette.

A Fehér Ház bejelentése szerint a szélsőséges iszlamista csoportot vezető Abu Bakr al-Bagdadi helyettesének számító férfi volt a legfőbb irányítója a fegyverek, járművek és emberek Irak és Szíria közötti szállításának. A nyilatkozat szerint Hádzsi Mutaz részt vett a Moszul elleni múlt év júniusban lezajlott offenzíva megtervezésében.





Halála jelentős kihatással lesz az Iszlám Állam működésére, befolyása ugyanis kiterjedt az IÁ pénzügyeire, sajtójára, műveleteire és logisztikájára is - nyomatékosította Ned Price.

Seth Jones terror-szakértő mindazonáltal kijelentette, hogy a férfi kiiktatásának csak rövidtávú hatása lehet az Iszlám Állam működésére. Az amerikai RAND Corporation politikai kutatóintézet munkatársa szerint az Iszlám Állam esetében a személyi kérdéseknek nincs akkora jelentősége, a terrormilícia hatalmát elsősorban az általa ellenőrzött terület mérete határozza meg.

Az USA és szövetségesei 2014 augusztusa óta hajtanak végre légitámadásokat a Szíriában és Irakban is számottevő területeket elfoglaló Iszlám Állam állásai ellen.



















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply