» » » Kanada 20 km magas űr-felvonót építene

Fotó: Thoth Technology, Inc.


Eleinte csak egy művészi elképzelésnek indult az űr-lift terve, de egy kanadai cég, a Thoth Technology szabadalmaztatta az ötletet. Az űr-lift egy 20 km (12,5 mérföld) magas torony lenne; a tetejéről kereskedelmi űrhajókat lehetne indítani. Bár ez szinte olyan, mint egy, a távoli jövőben játszódó sci-fi novella, a koncepció a szabadalmaztatással azonban 1 lépéssel közelebb került a realizálódáshoz.

Az amerikai művész terve a Thoth Technology szerint megvalósítható, sőt, van egy előnye a hagyományos rakétaindításokkal szemben: ilyen magasságban 30 %-kal kevesebb üzemanyagra lenne szükség egy rakéta pályára állításához. És mivel a rakéták újraindítható rendszerben üzemelnének, ez tovább redukálhatná a költségeket.

Az űrhajósok 20 km magasságba emelkednének az elektromos lifttel. A torony tetejéről az űrhajók egy fokozatban juthatnának ki a világűrbe, majd a torony tetejére térnének vissza, hogy feltankoljanak és újraindulhassanak. – világította meg a koncepciót Brendan Quine, a torony feltalálója.

A Thoth vezérigazgatója, Caroline Roberts szerint az űrutazási lehetőségek száma a jövőben emelkedni fog, ha más cégek is foglalkozni kezdenek a manapság használt rakéták utódjainak fejlesztésén. A SpaceX is hasonló rendszerben üzemeltetné a saját visszatérő rakétáit, a Falcon 9-okat, de a tengerre tervezett visszatérések eddig kudarcot vallottak. Roberts szerint ezek bátor bemutatók voltak, de 12 mérfölddel a tengerszint fölött landolni nem sokkal összetettebb, mint leszállni egy utasszállító repülővel.

A Thoth egyéb, jelenleg még csak kezdeti fázisban lévő űrprojekteken is munkálkodik. Ilyen pl. a Mars-járójuk, amire közösségi szponzorálással szereztek tőkét vagy az Extrasolar Spectroscopy of Planets nevű űreszköz, amellyel oxigén és más gázok után kutatnának a Naprendszeren kívüli bolygók térségében.












«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply