» » » Elhunyt Göncz Árpád

Forrás: commons.wikimedia.org


Életének 94. évében, kedden családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke – adta hírül az MTI.

Göncz Árpád író, műfordító, a 3. Magyar Köztársaság első államfője. 1922. febr. 10-én született Budapesten. A Werbőczy Gimnáziumban érettségizett, és 1944-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. Politikai pályáját a Kisgazdapártban kezdte: az ifjúsági szervezet elnöke, a Nemzedékek című lap főszerkesztője, majd a párt feloszlatásáig parlamenti főtitkára volt. Az 1956-os forradalom idején Göncz Árpád a Magyar Parasztszövetség tagja lett, novembertől részt vett a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalomban. 1 év múlva letartóztatták, 1958 augusztusában a Bibó - per egyik vádlottjaként előbb halálra, majd nem sokkal azután életfogytig tartó börtönre ítélték. 1963-ban amnesztiával szabadult.

1965-től szabadfoglalkozású íróként, műfordítóként dolgozott. Ő fejezte be Tolkien regényének, a Gyűrűk urának a fordítását, az ő közreműködésével jelent meg magyarul például Arthur C. Clarke Űrodüsszeia, Colleen McCullough Tövismadarak című kötete. Göncz Árpád 1988-ban tért vissza a politikai életbe: alapító tagja volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, az SZDSZ-nek előbb ügyvivője, majd országos tanácsának tagja lett. Egy rövid ideig a Magyar Írószövetség elnöki tisztét is betöltötte. 1990. aug. 3-tól 2000. aug. 3-ig a Magyar Köztársaság államfője. E poszton mindvégig a politikusi népszerűségi listák élén állt. Mandátuma lejárta után Göncz Árpád visszavonult a politikától.

Gyermekei a volt államfő munkásságának tanulmányozására, az ’56-os forradalom emlékének, illetve a magyar demokratikus és szabadelvű hagyományok ápolására alapítványt hoztak létre. Göncz Árpád egy videó üzenetben köszönte meg a 90. születésnapján kapott jókívánságokat. „Nagyon meg vagyok lepve, eszembe nem jutott, hogy érdekes vagyok még – mondta akkor, miután szerenáddal köszöntötték.














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply