» » » A nyugdíjasok jobban élnek, mint a gyermekes családok

Illusztráció! Kép: pixabay.com


A munkavállalók közel 50 %-a szeretne dolgozni a nyugdíjazása után is. Hazánkban az idősödő nemzedékek foglalkoztatási aránya alacsony. Az 55 évesnél idősebb férfiak 30 %-a, a nőknek pedig 35 %-a dolgozik. Európában a nyugdíjasok anyagi helyzete kedvezőbb, mint a többgyermekesek családoké.

Európában főként a demográfiai öregedéssel kell szembenéznünk. Amíg a Föld össznépességében az idős emberek aránya 10 % körüli, addig az Európai Unió 15 tagállamaiban túllépi a 20 %-ot. Számítások szerint 2050-ben a 60 évesnél idősebbek az európai népesség 30 - 40 %-át teszik majd ki – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében. 

Európa öregszik


A ’90-es évek elején, Magyarországon a 60 évesnél idősebbek száma már több volt, mint a 0 - 14 éveseké. Pillanatnyilag nem csupán a 60, de a 65 évesnél idősebbek száma is magasabb a 14 évestől fiatalabbakénál, és a 65 év fölöttiek száma olyan nagy iramban emelkedik, hogy a 2020-as években már a jócskán népesebb 19 évesnél fiatalabb korosztály létszámát is túl fogja lépni.

A demográfiai változások folytán a munkaerő piaci szektor is komoly változások előtt áll, mivel a társadalom öregedésével a munkaerő piaci struktúrának is igazodnia szükséges az egyre idősödő és csökkenő létszámú munkaerő állományhoz.

Alacsony az idősek foglalkoztatása 


Hazánkban az öregedő nemzedékek foglalkoztatási aránya európai összehasonlításban kiváltképp alacsony. A munkaerő felmérés adatai szerint az Unióban az 55 - 64 éves férfiaknak átlag 60 %-a dolgozott, Magyarországon ennek mindössze a fele. 
Az 55 - 64 éves magyar nők foglalkoztatási rátája 35 %, ez 10 százalékponttal marad el az uniós 45 %-tól.

Óvodába menni az unokákért


A munkaerőpiacról nyugdíjazással kivonuló munkaerő állomány nem lép ki végérvényesen a termelő szektorból.
A nyugdíjas évekre tervezett elfoglaltságok egyik legalapvetőbb eleme a fiatalabb generációról való gondoskodás. 
A nők és a férfiak 86 %-a azt tervezi, hogy nyugdíjas éveiben számottevő  szerepet vállal majd az unokák gondozásában, felügyeletében.

A nyugdíjasok aktív életre vágynak


Többen szeretnének a nyugdíj mellett is munkát vállalni. A megkérdezettek kb. 50 %-ának a nyugdíjas évekkel kapcsolatos tervei között szerepel, hogy életének ebben a periódusában is valami formában dolgozik. A teljes vagy részmunkaidőben visszatérni szándékozók közel 2/3-a véghez is viszi ezt az elképzelését.

Európában a nyugdíjas férfiak 40 %, míg a nők 36 %-ának sikerül ismét bekapcsolódnia a munkaerőpiacra. 

Az idősek anyagi helyzete a fiatalabbakhoz, elsősorban a gyermeket nevelő családokhoz képest egyáltalán nem rossz. 

A nyugdíjas státus nem okvetlenül jelent szegénységi kockázatot, mivel a nyugdíj biztos, állandó jövedelemnek számít.

















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply